6- شرح زیارت عاشورا..مجلس سوم : زیارت عاشورا.فائده ولى ظاهرا بعضى کارها یا حرف زدن یا راه رفتن در بین عمل ضررى ندارد چنانکه میتواند صد مرتبه لعن و سلام را بتدریج در روز بگوید.
سه شنبه, ۱۸ آبان ۱۴۰۰، ۰۸:۲۸ ق.ظ
-بسم الله الرحمن الرحیم
-اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
6- شرح زیارت عاشورا... ازمجلس سوم
خلاصه مجلس دوم
- در موضوع زیارت عاشورا.فائده مقتضى ظاهر ادله آن است که تمام عمل در یک نشست بجا آورد و به طورى که در اثناى عمل هیچ فاصله اى نیفتد ولى ظاهرا بعضى کارها یا حرف زدن یا راه رفتن در بین عمل ضررى ندارد چنانکه میتواند صد مرتبه لعن و سلام را بتدریج در روز بگوید.
- نیز جایز است که زیارت عاشورا را در شب بخواند اگر چه در زیارت دارد که : اللهم ان هذا الیوم تبرکت به بنى امیة ولى اختصاص به روز ندارد
- زیرا در حدیث صفوان ذکر شد که حضرت فرمودند : اذا حدث لک حاجة پیش آمد درهرمکانى هستى الخ..امام فرموده: اگر بتوانى امام حسین علیه السلام را هر روز باین زیارت بخوانى بجا آورد که تمام این ثوابها براى تو خواهد بود. بلکه در عبارت کامل الزیارة آمده است که اگر بتوانى هر روز عمرت این زیارت را بخوان .نیز براى برآمدن حاجات و امور مهم ، خواندن زیارت عاشورا بسیار مجرب است و فرمود هر گاه براى و حاجتى پیش آید این زیارت را بخوان به هر کجا که باشى و حاجت خود را از خداوند سئوال کن که برآورده میشود. گر چه در روایت چهل روز وارد نشده ولى تجربه اینمطلب را ثابت نموده است.
- حکایت سید رشتى ازمحدث نوری که فرمودند نافله ، نافله ، نافله .وفرمود چرا عاشورا نمى خوانید؟ عاشورا، عاشورا، عاشورا. بعد فرمود چرا جامعه نمى خوانید؟ سه مرتبه فرمود: جامعه ، جامعه ، جامعه . بخوان تا راه را پیدا کنى .
- حکایت حاج محمدعلى یزدى در زیارت عاشورا زوجه استاد اشرف آهنگر. در شب وفات او حضرت امام حسین علیه السلام سه مرتبه بزیارت وى آمدند ودر مرتبه سوم امر فرمودند که عذاب ازاین مقبره(عشار) رفع شود و حالت ما نیکو شد دروسعت و نعمت افتادیم به مداومت زیارت عاشورا.
- کرامتى از زیارت عاشورا ورفع وبا ازشیعیان سامرا نقل ازحاج شیخ عبدالکریم حائرى یزدى، وحکم استاد بزرگ خود مرحوم سیدمحمد فشارکى.
- فرمود شما مرا مجتهد میدانید؟ عرض کردیم بلى . فرمود عادل میدانید؟ عرض کردیم بلى . فرمود من به تمام زن و مرد شیعه سامرا حکم میکنم
- که هر یک از ایشان یک فقره از زیارت عاشورا را به نیابت نرجس خاتون والده ما جد امام زمان سلام الله علیه بخوانند و آن مخدره را نزد فرزند بزرگوارش شفیع قرار دهند که آنحضرت از خداوند عالم بخواهد که خدا شیعیان مقیم سامرا را از این بلا نجات دهد.
- هر قوم و ملتى درسلام و آداب و رسومى بوده که هنگام ملاقات یکدیگراجرا مینموده اند.مثلا رسم ملت یهود این بود که با انگشت اشاره میکردند.
- ملت نصارى دست بر دهان میگذاردند چنانکه دراینزمان کلاه بر میدارند، گبران و عجمهاى سابق خم میشدند و تعظیم میکردند.
- عرب قبل از اسلام کلمه حیاک الله را به کار میبرد یعنى خدا ترا زنده بدارد. در لسان العرب میگوید: اعراب زمان جاهلیت به یکدیگر تحیت میدادند،
- که انعم صباحا یعنى صبح بخیر و یا مى گفتند سلام علیکم و این سلام علامت مسالمت بود باین معنى که ما با هم جنگ نداریم.
- اسلام دستوربه افشاء سلام دارد،خداوند سلام را از قول ابراهیم نقل دارد که با عمویش آزر گفتگو دارد که عمو بت پرستى نکن عمواورا تهدید کرد.
- که اگر دست از خداى خود بر ندارى و به خدایان ما بى اعتنایى کنى و بر حرف خود بمانى تو را سنگسار کنم و گرنه سالها از من دور باش .
- ابراهیم درجواب گفت سلام علیک ، سلام بر تو یعنى تو را وداع میکنم و چون آذر دانست که ابراهیم میرود از گفتارپشیمان شده و اورا ایمن ساخت.
- ابراهیم گفت : ساستغفر لک ربى انه کان بى حفیا . من از خدا بر تو آمرزش میطلبم او بسیار در حق من مهربان است .این مطلب شاهد براین است.
- که رسم سلام از دین حنیف ابراهیم مثل حج و امثال آن نزد عرب باقیمانده بود، خداوند آن را سنت قرارداد که هر گاه دو نفر بهم میرسند سلام کنند.
- در قرآن خطاب به پیغمبر مى فرماید که به مؤ منین سلام فرماید: و اذا جائک الذین یؤ منون بایاتنا فقل سلام علیکم کتب ربکم على نفسه الرحمة ،
- آنان که به آیات ما میگروند نزد تو آیند سلام بر شما باد پروردگارتان بر خویش رحمت نوشته بلکه آن حضرت را امر به سلام برهمه فرمود،
- ازگناهان آنان درگذرو سلام بگو چرا که خود ایشان بزودى عواقب کار خود را خواهند دانست .فَاصْفَحْ عَنْهُمْ وَ قُلْ سَلامٌ فَسَوْفَ یَعْلَمُونَ (زخرف /89)
- به مؤمنین امر به سلام فرماید: یَأَیهُّا الَّذِینَ ءَامَنُواْ لَا تَدْخُلُواْ بُیُوتًا غَیرْبُیُوتِکُمْ حَتىَ تَسْتَأْنِسُواْ وَ تُسَلِّمُواْ عَلىَ أَهْلِهَا ذَالِکُمْ خَیرْ لَّکُمْ لَعَلَّکُمْ تَذَکَّرُونَ )نور (27/
- اى کسانیکه ایمان آورده اید بخانه هایى غیر از خانه خود داخل نشوید تا آنکه رخصت یافته داخل شوید و بر اهل آن خانه سلام کنید.
- (این اجازه همراه با درود) براى (حسن معاشرت شما) بهتر است تا شاید شما پند بگیرید.
- واگر کسى در خانه نباشد امر فرموده که بر خود سلام کنند: فاذا ادخلتم بیوتا فسلموا على انفسکم تحیة من عندالله مبارکة طیبة (نور/61)
- وهر وقت داخل خانه اى شوید(اگر کسى در آن خانه نباشد) بر خودتان سلام کنید که این تحیت برکتى نیکو از جانب خدا است .
- خداوند سلام را تحیت خویش قرارداده ودرمواردى ازکلام خود ذکرکرده ،سلام على نوح فى العالمین ، على ابراهیم ، سلام على موسى و هارون .
- خداوند برهمه پیغمبران سلام نموده: سلام على المرسلین . ولى بر آل هیچ پیغمبرى سلام نکرده مگر پیغمبرخاتم ، که فرمود: سلام على آل یس .
- چون مسلم است که یس یکى ازاسماء وجود مبارک پیغمبر است که در سوره یس میفرماید:یس والقرآن الحکیم انک لمن المرسلین على صراط مستقیم.
- پس آل یاسین آل پیغمبر مى باشند.چون خداوند بر پیغمبر سلام میکند وجود مبارک پیغمبر بر دیگران سبقت سلام میجوید.
- پس لازمست که مؤ منین نیز در سلام کردن بر یکدیگر سبقت جویند زیرا اولى ترین مردم به خدا و رسول کسى است که ابتدا به سلام نماید.
- بخیلترین مردم است که ازمسلمانى بگذرد و به او سلام نکند.سلام کردن به بچه هاى ممیز، مساوات بین فقیروغنى درسلام کردن مستحب است.
- در اخبار وارد شده که اگر در سلام کردن بین فقیر وغنى فرق بگذارد خداوند روز قیامت از او در غضب باشد.
- سلام مرد بر زن جایز است ولى مکروه است که به زن جوان سلام نماید.در خبر است که
- مردى بر در خانه کسى ایستاده بود، مَلکى عبور میکرد، سئوال کرد چرا اینجا ایستاده اى جواب داد برادر مؤ منى دارم که میخواهم باو سلام کنم ،
- ملک پرسید آیا بین تو و او خویشى هست و یا حاجتى دارى ؟ جواب داد نه . فقط برادر دینى منست و خواستم باو سلامى کرده باشم .
- آن ملک گفت خداوند مرا نزد تو فرستاده و برتو سلام میفرماید مرا زیارت کردى و رسیدگى نمودى بهشت را بر تو واجب کردم و ترا از غضب خود عفو و از آتش آزاد نمودم .
- جواب سلام واجب است و باید بهتر جواب داد اگر چه خود سلام مستحب است ولى جواب آن واجب است و باید بهتر جواب سلام بگویند،
- خداوند مى فرماید: و اذا حُیِّیتُم بتحیة فحیوا باحسن منها اوردوها ان الله کان على کل شى حسیبا( نساء 85) یعنى :
- هر گاه کسى شما را تحیت گفت و ستایش کرد شما نیز به ستایشى مانند آن یا بهتر پاسخ دهید که خدا بحساب هر نیک و بدى کاملا خواهد رسید.
- -اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
- ۰۰/۰۸/۱۸