1- آسایش دنیا و آخرت با هم منافاتى ندارند، به شرط آنکه انسان به دنبال حسنه و نیکى باشد.
شنبه, ۲۰ شهریور ۱۴۰۰، ۱۲:۱۲ ب.ظ
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
آسایش دوگیتی 1-
- آسایش دوگیتی در انفاق : بهترین مورد انفاق، والدین و بستگان هستند. «فَلِلْوالِدَیْنِ وَ الْأَقْرَبِینَ ...»
- انفاق به خویشان، مایهى استحکام پیوندهاى خانوادگى، و انفاق به دیگران، سبب جبران کمبودهاى مالى و عاطفى نیازمندان و برطرف نمودن اختلاف طبقاتى است. «فَلِلْوالِدَیْنِ وَ الْأَقْرَبِینَ وَ الْیَتامى وَ الْمَساکِینِ وَ ابْنِ السَّبِیلِ»
- آسایش در عمل صالح : عمل صالح، هرگز ضایع نمىشود. خواه آشکار صورت گیرد یا مخفیانه، کم باشد یا زیاد. «فَإِنَ اللَّهَ بِهِ عَلِیمٌ» یَسْئَلُونَکَ ما ذا یُنْفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ کَذلِکَ یُبَیِّنُ اللَّهُ لَکُمُ الْآیاتِ لَعَلَّکُمْ تَتَفَکَّرُونَ (219)
- آسایش دنیا و آخرت : مسئله انفاق و عف وتفکر که در آیه آمده است، یُنْفِقُونَ ... الْعَفْوَ.. تَتَفَکَّرُونَ یعنى انفاق شما براى آسایش دنیا و آخرت باشد، نه همه مال را خرج کنید که باعث زحمت شما شود.
- آسایش در هرگونه اصلاح : در وضعیّت یتیمان، ارزش است. کلمه «اصلاح» به صورت مطلق آمده تا شامل همهى اصلاحات اعمّ از اصلاح مالى، علمى، عملى، تربیتى و دینى بشود. «إِصْلاحٌ لَهُمْ خَیْرٌ»
- آسایش در امور خبر : رها کردن کار یتیمان، مصلحت نیست، بلکه به نیّت خیر و با چشم برادرى معاشرت نمودن با آنان مصلحت است. «قُلْ إِصْلاحٌ لَهُمْ خَیْرٌ»
- آسایش در یتیمان، نه برده و نه فرزند ما هستند، بلکه برادر کوچک ما و جزء خود ما هستند. «فَإِخْوانُکُمْ»
- آسایش در تفکر دنیا وآخرت : دنیا وآخرت را سطحى ننگرید و در آن فکر کنید. «تَتَفَکَّرُونَ فِی الدُّنْیا وَ الْآخِرَةِ»
- آسایش درآسانگیرى : دستورات، کارى حکیمانه است. «لَوْ شاءَ اللَّهُ لَأَعْنَتَکُمْ إِنَّ اللَّهَ عَزِیزٌ حَکِیمٌ»
- آسایش در اصلاح امور یتیم : کلمه «اصلاح» به صورت مطلق آمده تا شامل همهى اصلاحات اعمّ از اصلاح مالى، علمى، عملى، تربیتى و دینى بشود. « إِصْلاحٌ لَهُمْ خَیْرٌ »..(البقرة، 220)
- آسایش در کسب برای آخرت : انسان باید در مسائل دنیا و آخرت فکر کند و براى آخرت خود از همین دنیا چیزى را کسب کند و در مبدأ و معاد و اسرار هستى و آفریدهها و قوانین حاکم فکر کند
- آسایش در تعقّل و اندیشه : و تا آنجا که مىتواند، مسائل را با تعقّل و اندیشه قبول کند هر چند شرط پذیرش مکتب، آگاهى بر همه اسرار نیست.
- آسایش در روش نبی مکرم : روزى رسول خدا صلى الله علیه و آله از قیامت و صحنههاى محشر سخن مىگفت. مردم چنان منقلب شده، گریستند که بعضى تصمیم گرفتند دیگر غذاى خوب نخورند و آسایش را بر خود حرام سازند، روزه بگیرند، همسران خود را ترک کنند، شبها کمتر بخوابند و بر این تصمیم، سوگند خوردند. پیامبر صلى الله علیه و آله که مطلع شد، مردم را در مسجد جمع کرد و فرمود: من غذا مىخورم، شبها مىخوابم و همسرانم را رها نمىکنم. دین ما آیین انزوا و رهبانیّت نیست، رهبانیّت امّت من جهاد است، هر کس بر خلاف روش من برود مسلمان نیست.
- آسایش کامل درآخرت : (آرى؛ انسان بارها در دنیا به هنگام برخورد با شداید و تلخىها، تصمیمهایى مىگیرد، ولى چون به آسایش رسید، همه چیز را فراموش مىکند).
- آسایش نه اندوه ونه ترس : «خَوْفٌ» و ترس، مربوط به امور آینده و در مقابل امنیّت و آسایش است؛ امّا «حزن» و اندوه، مربوط به گذشته و آنچه از دست رفته مىباشد و در مقابل سرور و شادمانى است.
- آسایش با تلاش وکوشش : اغلب مردم، سعادت و خوشى را در راحتى و آسایش مىپندارند و نبود آن را ناکامى مىدانند، غافل از آنکه ادیان آسمانى براى تنظیم و جهت صحیح دادن به زندگى آمدهاند، نه برطرف کردن تمام مشکلات دنیوى مردم. مِنْ قَبْلِ أَنْ تَأْتِیَنا وَ مِنْ بَعْدِ ما ...
- آسایش با تدبیر : مشکلات طبیعى و اجتماعى را باید از راه طبیعى و با تدبیر حل کرد، نه با اعجاز. (با توجه به آیه «اصْبِرُوا»، و جمله: «بَعْدِ ما جِئْتَنا»
- آسایش با عدم غفلت : حضرت على علیه السلام فرمود: «آنان که در رفاه و آسایش زندگى مىکنند، به فکر خطر استدراج باشند، مبادا نعمتها وسیلهى خواب و غفلت آنان شود».
- آسایش با شناخت آینده : شناخت آینده، زمینهساز رفاه و آسایش، و جهل به آن، زمینهساز زیان و مشکلات است. لَوْ کُنْتُ أَعْلَمُ الْغَیْبَ لَاسْتَکْثَرْتُ ...
- آسایش با آرامش روحی : «مَتاعاً حَسَناً» یعنى زندگى دلنشین همراه با آرامش روحى، در برابر کسانى که به خاطر اعراض از یاد خدا، معیشتى ضنک و زندگى تلخ دارند، گرچه از نظر مادّیات در آسایش و رفاه هستند.
- آسایش درمحیط جامعه : کاخ نشینى و رفاه و آسایش، زمینهساز فراموش کردن درد و رنج گرفتاران و بیچارگان است. ناجٍ ... فَأَنْساهُ الشَّیْطانُ*
- آسایش با تحمل سختی : گشایش و آسایش، بدون تحمّل سختى هجرت، حاصل نمىشود. هاجَرُوا ... لَنُبَوِّئَنَّهُمْ فِی الدُّنْیا حَسَنَةً
- آسایش با کسب دانش وعمل : اگر پرسش از اهل ذکر لازم باشد، پس پذیرش پاسخ او نیز لازم است، وگرنه سؤال لغو است. «فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ»
- آسایش با خانواده : خانه محل آسایش و آرامش است. «بُیُوتِکُمْ سَکَناً»
- آسایش با عامل عفت : آسایش، عامل غفلت است. «نَجَّاکُمْ إِلَى الْبَرِّ أَعْرَضْتُمْ»
- آسایش با هجرت : براى حفظ دین، جوانمردى، گذشت از رفاه و آسایش و هجرت لازم است. «أَوَى الْفِتْیَةُ إِلَى الْکَهْفِ»
- آسایش با تلاش وحرکت: دعا همراه با تلاش و حرکت مؤثّر است. أَوَى ... رَبَّنا
- آسایش با سختی :سختىها زودگذر و مقدّمهى آسایش است. «یُهَیِّئْ لَکُمْ مِنْ أَمْرِکُمْ مِرفَقاً»
- آسایش مدام : اگر ستمگران را در رفاه و آسایش دیدید، مأیوس نشوید، آنان هم مهلتى دارند. «جَعَلْنا لِمَهْلِکِهِمْ مَوْعِداً»
- آسایش با رابطه مثبت : در آن بیابان تاریک و هواى سرد و بارانى، براى گرمى و راهیابى، نیاز به آتش داشتند که از دور آتشى نمایان شد و حضرت براى به دست آوردن آتش و آسایش خانواده، راهىِ آن مکان شد که ناگهان ندایى آمد و خداوند موسى را به پیامبرى برگزید.
- آسایش دربسترزمین : خدایى که زمین را براى شما بستر آسایش قرار داد وراههایى را در آن براى شما ایجاد کرد و از آسمان آبى فرستاد، پس به واسطهى آن، انواع زوجهاى گوناگون گیاهان را (از خاک) بیرون آوردیم.
- آسایش درگهواره زمین : در آیات از هدایت الهى در طبیعت اشاره مىفرماید؛ زمینى که مهد آسایش انسانهاست، راههاى زمینى که وسیله ارتباط واتصال مناطق به یکدیگرند، باران و گیاهان گوناگون که قانون زوجیّت را به همراه دارند.
- آسایش با نمازشب : از پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله سؤال کردند «اولى النُّهى» چه کسانى هستند؟ حضرت فرمود: هم اولوا الاخلاق الحسنة .. و یصلون و الناس نیام غافلون آنان که داراى اخلاق حسنهاند ...، به پدران و مادران نیکى مىکنند، به فقرا و همسایگان نیازمند و یتیمان کمک مىرسانند، به گرسنگان غذا مىدهند، صلح و آسایش در جهان مىگسترانند و همانهایى که نماز مىخوانند در حالى که مردم خوابند و بىخبر.
- آسایش با سجده جلوه رحمت : امیرمؤمنان على علیه السلام راز سجدههاى نماز را اشاراتِ به این آیه دانسته و فرمودهاند: معنى سجدهى اوّل آن است که خدایا! من در آغاز از این خاک بودم، هنگامى که سر از سجده برمىدارى اشاره به آن دارد که تو مرا از خاک آفریدى. سجدهى دوّم این مفهوم را مىرساند که تو مرا به خاک برمىگردانى، و بلند شدن از آن، یعنى تو بار دیگر در قیامت مرا از خاک زنده خواهى کرد. رفاه و آسایش، جلوهى رحمت الهى است. «رَحِمْناهُمْ وَ کَشَفْنا»
- آسایش برتر ایمان : برترى ایمان بر رفاه و آسایش، براى اکثر مردم پنهان است. «وَ لکِنَّ أَکْثَرَهُمْ لا یَعْلَمُونَ»
- آسایش و آرامش : شب، که زمانى مناسب براى آرمیدن و آسایش است. شب براى آسایش است و انسان نیازمند آسایش.«جَعَلَ لَکُمُ اللَّیْلَ لِتَسْکُنُوا فِیهِ»
- آسایش با مادر:مادرش او را حمل کرد و از شیرهى جانش به او داد و به خاطر آسایش او از خواب و خوراک خود صرف نظر کرد که هیچ کس حاضر نبود چنین زحمت هایى را تحمّل کند. چون حقّ مادر بیشتر در معرض تضییع است و یا حقّ او بیش از پدر است، خداوند سفارش مخصوص نموده است.
- آسایش با آرامش کامل : در کشورهاى مترقّى و خانوادههاى مرفّه، آسایش پیدا مىشود ولى آرامش کمیاب است، امّا اهل بهشت هم در آسایش کاملند و هم از غمها و تحیّرها دور.
- آسایش با آرامش بهشت : آسایش و آرامش بهشت، حتمى است. (جملهى «لا یَمَسُّنا» تکرار شده است) اهل دوزخ مىسوزند و ناله مىکنند و تقاضاى کمک دارند.
- آسایش با پیروزی وعزت : سالهاى آخر عمر پیامبر، آسایش و پیروزى و عزّت بود، چنانکه سوره مبارکه فتح به آن اشاره کرده است: «فَتْحاً قَرِیباً»، آسایش و آرامش کامل. «مُتَّکِئِینَ»
- آسایش در دنیا وآخرت باهم منافاتی ندارد: دنیا و آخرت با هم منافاتى ندارند، به شرط آنکه انسان به دنبال حسنه و نیکى باشد. «فِی الدُّنْیا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً» وَ مِنْهُمْ مَنْ یَقُولُ رَبَّنا آتِنا فِی الدُّنْیا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النَّار البقرة : 201
- آسایش و سختى در کنار هم است «إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً» (شرح/ 6) «فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرا» (شرح/ 5) آیهاى دیگر: «سَیَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ یُسْراً» (طلاق/ 7) توى قرآن 12 تا «العُسر» است، 36 تا «یُسر» یعنى مشکلات و آسانىها را پهلوى هم قرار مىدهیم 13 آسانى. 12 تا کلمه «العُسر» است یعنى سختى، 36 تا کلمه «یُسر» و در تاریخ ما هم همین طور بوده، کربلا یک نصف روزى امام حسین (ع) زجر کشید زیر سم اسب رفت. خانوادهاش چى چند روزى اینها اسیر بودند اما بعد 1400 سال ما مىبینیم که کلماتشان، حرفهایشان این معناى این است که «إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً» خدا ان شاءاللَّه قسمت کند بروید مکه نماز جماعت میلیونى مىبینید یک مرتبه یاد خدیجه (سل الله علیها) مىافتید که عجب یک زن به یک مرد اقتدا مىکند. به نماز... اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
- ۰۰/۰۶/۲۰