کلید بیمه : انسان با گفتن «بسم اللّه»، خود و کار خود را بیمه مىکند و به قدرت بىنهایت متّصل مىشود.
پنجشنبه, ۱۱ شهریور ۱۴۰۰، ۱۱:۲۸ ب.ظ
بیمه 5
بسم الله الرحمن الرحیم ...
اللهم صل علی مخمد وآل مخمد وعجل فرجهم
- بیمه درمقابل نفاق ودرویی : سعدبنمعاذ یکى از یاران وسرداران لشگرِ رسولخدا بود که در قبرستان بقیع مدینه مدفون است. در تشییع جنازه او پیامبر پابرهنه شرکت کرد و فرمود: نودهزار فرشته از آسمان براى تشییع سعد آمدهاند. پیامبر از جبرئیل پرسیدند: دلیل نزول تو و این همه فرشته براى تشییع جنازه سعدبن معاذ چیست؟ جبرئیل فرمود: شرکت دائم در نماز جماعت، انسان را از نفاق و دورویى بیمه مىکند.
- نماز، روح انسان را بیمه مىکند : در سوره معارج مىخوانیم: «اذا مسّه الشّر جزوعا و اذا مسّه الخیر مَنوعا الّا المصلّین الّذینهم على صلاتهم دائمون» «2» انسان در برابر تلخىها و شرور بى صبر است و در برابر لذّتها و خوبىها تنگنظر و بخیل، مگر نمازگزارانى که نسبت به انجام آن همیشه مراقبند. آرى ارتباط دائمى با قدرت بىنهایت، به انسان قدرت مىدهد، روحیّه توکّل را بالا برده و انسان را موجودى شکستناپذیر مىسازد. ناگفته پیداست که این آثار براى نماز پیوسته و همراه با توجّه است، نه نمازهاى غافلانه و موسمى
- بیمه زکات : امام کاظم علیه السلام فرمود: «حصّنوا أموالکم بالزّکاة» اموال خود را از طریق زکات بیمه کنید.
- بیمه وسیله اقتدار امّت : اگر کمبودها از طریق مالیاتهاى اسلامى و خمس و زکات تأمین شود و افراد جامعه به یک نوع رفاه نسبى دست یابند، دلها نسبت به هم مهربان مىشود، نیروها متمرکز مىگردند و همه پشتیبان یکدیگر خواهند بود.چنین جامعهاى داراى صلابت و اقتدار خواهد بود و در مقابل هر وعده و وعید و یا هر تهدید و تطمیعى بیمه مىشود. بخصوص که در پرداخت خمس وزکات قصد قربت در کار است وهیچگونه تحقیر ومنّتى روانیست.
- بیمه وضمانت امام صادق (ع) : امامصادق علیه السلام فرمود: «ما ضاع مال فى البرّ و لاالبحر الّا بتضییع الزّکاة» هیچ مالى در خشکى یا دریا ضایع نمىشود، مگر به خاطر آنکه زکات آن پرداخت نشده است. آن حضرت در حدیث دیگرى فرمودند: «حصّنوا اموالکم بالزّکاة و أنا ضامن لکل ما یتوى فى برّ او بحر بعد اداء حق اللّه فیه» اموال خود را از طریق پرداخت زکات بیمه کنید و اگر بعد از پرداختن زکات مالى تلف شد، من ضامن آن هستم.
- بیمه شدن از فقر: در روایات مکرر مىخوانیم که حج، بیمه شدن انسان از فقر و تنگدستى است. از پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله نقل شده که فرمود: «حجّوا تستَغنُوا»؛ به حج بروید تا بىنیاز شوید.
- سود بیمه : امام صادق علیه السلام حج و عمره را دو بازار آخرت دانسته که همهاش سود است؛ اگر زنده بماند، بیمه خداوند است و اگر در مسیر راه از دنیا برود، اهل بهشت است.
- سفری که انسان را از فقر بیمه می کند: سفرى است که انسان را از فقر بیمه مىکند و گناهان انسان در آن بخشیده مىشود.
- بیمه هدفمند امام حسین (ص) : اگر امر به معروف و نهى از منکر نباشد، جامعه اسلامى بیمه نمى شود و هر روز اگر هنرمندى مثل سامرى یک گوساله طلائى درست کند، مىتواند نسل ما را مورد تهاجم فرهنگى خود قرار دهد. به گفته همه علما، امر به معروف و نهى از منکر از واجبات قطعى است و آن قدر اهمیت دارد که امام حسین (ع) فرمود: هدف من از رفتن به کربلا، امر به معروف و نهى از منکر است.
- بیمه از فقیر شدن : حج، انسان را از فقیر شدن بیمه مىکند.
- بیمه حفظ مال: زکات مال را بیمه مىکند.
- بیمه نوزاد : عقیقه، وسیله بیمه کردن نوزاد از خطرات است.
- بودن آبرو و مال و جان : گرچه طبق قانون «اهم و مهم» باید در هر اقدامى محاسبه کرد و هر حرکتى را سنجیده انجام داد و به خاطر رسیدن به منفعت قلیل، منابع کثیرى را مصرف نکرد؛ ولى این به آن معنا نیست که ما در امر به معروف و نهى از منکر، بیمه بودن آبرو و مال و جان را براى کسى تضمین کنیم. ما باید در انجام این دو وظیفه بزرگ، گاهى به استقبال خطر برویم. این همه سفارش و پاداش تنها براى کسانى نیست که بى هیچ دردسرى امر به معروف کنند و به طور قطع نتیجه هم بگیرند.
- بیمه بدون ضرر : اگر مالى را در راه خدا بدهى، سایر اموال تو بیمه خواهد شد. بنابراین، ضرر نمىکنى.
- کشور را در مقابل هر خطرى بیمه مىکند : منطقه، جوانان را شناسایى کنند و براى آنان جلسات علمى و شیرین برگزار کنند و به مشکلاتشان گوش دهند، در عزا و شادى آنان شریک شوند به طورى که در دفتر تلفن هر شخصى، شماره تلفن یک اسلام شناس وارسته و متقى باشد و همه نسلنو بهترین و عزیزترین دوست خودشان را علماى جوان و متقى بدانند، این کار کشور را در مقابل هر خطرى بیمه مىکند؛ زیرا هر فسادى پیدا شود، جوانان مؤمن، به رهبرى عالمى متقى، جلو فساد را مىگیرند. از حفظ کوچه تا خط مرزها همه با هم یکدل و یکدست مىشوند.
- تبلیغ و تبیین مسایل بیمه : با توجه به سنخیّتى که بین علوم انسانى (روانشناسى، جامعهشناسى، اقتصاد و ...) و معارف الهى وجود دارد و این علوم، موضوع احکام شرعى را روشن مىکنند، شناخت آنها براى مبلغ لازم است زیرا سر و کار او با روح و روان مردم و جامعه انسانى است و تبلیغ و تبیین مسایلى همچون مُضاربه، مُزارعة و ... آشنایى با مبانى اقتصادى و مسایل علم اقتصاد را مىطلبد. خصوصاً امروزه که مسایل جدیدى همچون بانک، بیمه، ارز، تورم، گرانى، بودجه، مالیات، عوارض، و ... در جامعه مطرح است که باید احکام شرعى آنها براى مردم بیان شود.
- بیمه آموزش معارف است : همانگونه که زمینه پذیرش حق در جوانان زیاد است، احتمال انحراف آنها نیز زیادتر است. به همین دلیل حضرت على علیه السلام دستور مىدهد که به فرزندان خود علوم و معارف اسلامى را بیاموزید تا در برابر افکار انحرافى بیمه شوند؛
- بیمه نزد خداوند : مبلغ باید قبل از تبلیغ با دعا وخواندن آیة الکرسى، دادن صدقه و استعاذه واقعى خودش را نزد خداى بزرگ بیمه کند.
- مبلغ هرگز نباید خود را بیمه بداند. اگر لحظهاى غفلت کند سقوط مىکند، همانند یک راننده که با وجود داشتن گواهینامه، ماشین سالم و همه امکانات بخاطر لحظهاى غفلت نابود مىشود
- بیمه جان ومال : بسیار شرمنده هستم که در تمام کشورهاى اسلامى «دارالزکاة» داریم و مردم در صف مىایستند تا زکات بدهند، ولى ما از این عمود دین غافلیم. مگر بیش از سى حدیث نداریم که بناى اسلام بر پنج خیر است. نماز و زکات و حج و روزه و ولایت و چرا در این میان زکات فراموش شده و با این که براى هر یک از واجبات خمس و روزه و حج یک آیه آمده، آنها بحمدللَّه مطرحند، ولى زکات با آن همه آیه فراموش شده است. مگر در روایات متعدد نمىخوانیم جان خود را با صدقه و مال خود را با زکات بیمه کنید؟ چرا ما از این بیمههاى الهى غافلیم؟ چه بسیارند افرادى که بودجههاى سنگینى خرج مىکنند، ولى زکات نمىدهند. زکات مخصوص اسلام نیست. در ادیان دیگر نیز بوده و قانون آن در ماه رمضان نازل و مصرف آن در قرآن در آیه «انما الصدقات للفقراء» بیان شده و وظیفه مسئولین نظام احیاى آن است: «الذین ان مکنّاهم فى الارض اقاموا الصلوة و اتوا الزکاة و امروا بالمعروف و نهوا عن المنکر))
- بیمه عامل قداست : «بسماللَّه» عامل قداست یافتن کارها و بیمه کردن آنهاست.
- قرآن بیمه شده است : تعلیم کتابى که بقاى آن بیمه شده است. «انّا نحن نزّلنا الذکر و انّا له لحافظون»
- خداوند اوّل اولاد را بیمه مىکند، سپس خود انسان را : خداوند در آیه 151 سورهى انعام، کشتن فرزندان را به خاطر فقر مىداند، «لاتقتلوا اولادکم من املاقٍ» ولى در این آیه، کشتن را به خاطر ترس از فقر مىشمرد، «خشیة املاق» در آنجا در مورد فقر مىفرماید: «نحن نرزقکم و ایّاهم» ما زندگى شما و فرزندانتان را تأمین مىکنیم، در اینجا در مورد ترس از فقر مىفرماید: «نحن نرزقهم و ایّاکم» رزق بچههایتان و خودتان با ماست. چون هیجانِ ترس بیشتر است، خداوند اوّل اولاد را بیمه مىکند، سپس خود انسان را، تا هیجان کاهش یابد. شاید سرّ این تفاوت در این باشد که چون گرسنگى الآن است و ترس از فقر براى آینده، لذا در صورت اوّل مىفرماید: ما هم اکنون خود شما و فرزندانتان را رزق مىدهیم، ولى در مورد ترس از آینده مىفرماید: نگران نباشید ما فرزندانتان و خودتان را روزى مىدهیم.
- بیمه عامل قداست است : «بسماللَّه» عامل قداست یافتن کارها و بیمه کردن آنهاست.
- بیمه دربرابر گناهان : ایمان به مبدأ و معاد، انسان را در برابر گناهان بیمه مىکند و هر چه ایمان قوىتر باشد، تقوى بیشتر است.
- بیمه از انواع حوادث : بعضى خیال مىکنند تقوى محدودیّت و زندان است، ولى تقوى قلعه و دژ است. فرق بین زندان و قلعه آن است که زندان را از بیرون قفل مىکنند و یک محدودیّت تحمیلى است که با آزادى بشر سازگار نیست، امّا قلعه را انسان خود انتخاب مىکند و خودش از درون قفل مىکند تا از انواع حوادث بیمه باشد.
- گفش برای پا بیمه است نه محدود : راستى، ما که کفش به پا مىکنیم، پاى خود را بیمه مىکنیم یا محدود؟
- بیمه آز آفات : به همین خاطر قرآن مىفرماید: هر کسى عمل خود را تا قیامت بیاورد و از آفات بیمه کند، ده برابر پاداش داده.
- رجوع به کارشناس بیمه : اگر مىخواهیم پشیمان نشویم باید به انبیا مراجعه کنیم. (در آخر آیه قبل، سخن از ندامت و پشیمانى بود و در این آیه مىفرماید: شما که پیامبر دارید به او مراجعه کنید تا از کارهاى شتابزده ندامتآور بیمه شوید) «نادِمین. و اعلموا انّ فیکم رسول الله»
- بیمه تضمینی : ایمان به خداوند، سلامت قراردادها را بیمه و تضمین مىکند. «واللّه على ما نَقول وَکیل»
- بیمه وسیله رهایی از وسوسه های شیطان : شکر خداوند، وسیلهى زیاد شدن نعمتهاست. شکر خداوند، وسیلهى بیمه شدن از وسوسههاى شیطانى است، زیرا شیطان به خداوند گفت: من از هر سو مردم را گمراه خواهم کرد، زیرا اکثر مردم اهل شکر نیستند. و هر کس شاکر نباشد در دام او قرار خواهد گرفت.
- بیمه دربرابرفریب ها وخطاها : عمل به این آیه، (وَ لَاتَقْفُ مَا لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَ الْفُؤَادَ کُلُّ أُوْلئِکَ کَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا «36»)فرد و جامعه را در برابر بسیارى از فریبها و خطاها بیمه مىکند. چرا که خوشبینى بیجا، زودباورى وشایعهپذیرى، جامعه را دستخوش ذلّت وتسلیم دشمن مىکند.
- بیمه بندگى خدا : انسان را در برابر تبلیغات و لشکرکشىهاى ابلیسى بیمه مىکند. «انّ عبادى لیس لک علیهم سلطان» (آرى کسى که به قدرت بىنهایت متّصل شد، نفوذناپذیر مىشود.)
- بیمه حوادث : یاد خاطرات تلخ گذشته، انسان را در برابر حوادث آینده بیمه مىکند. «آمنکم على اخیه من قبل» (یعنى من یک بار در گذشته شما را بر برادرش امین دانستم و دیدید که چه شد.)
- بیمه یافتن کار (بیمه بیکاری)«بسماللَّه» عامل قداست یافتن کارها و بیمه کردن آنهاست.
- بیمه آِینده : ایمان و عمل صالح، گذشتهها را جبران و آینده را بیمه مىکند. «کفّر ... اصلح»
- بیمه مضونیت از هر خطر : آرى، هر روز که از عمر جهان مىگذرد، بشر هر چه بیشتر به نیاز خویش به ارتباط با خداوند، وحى، نبوت و کتاب آسمانى پىمىبرد، قرآن کتاب هدایت، نور، تذکر، موعظه، برهان، شفاء، حکمت و علم است، و در دریاى علوم، کشتى قرآن از هر خطرى بیمه شده است.
- کلید بیمه : انسان با گفتن «بسم اللّه»، خود و کار خود را بیمه مىکند و به قدرت بىنهایت متّصل مىشود.
- خلاف انسان را از بیمه خارج می کند : خداترسى باید محور کار ما باشد و هیچ مقامى نباید خود را بیمه بداند، چنانکه پیامبر عزیز صلى الله علیه و آله مىفرمود: «حتى اگر من خلاف کنم، گرفتار قهر الهى مىشوم.»
- بیمه کفایت : اگر انسان بندهى خدا شد، بیمه مىشود و خداوند امور او را کفایت و کفالت مىکند. «ألیس اللّه بکاف عبده»
اللهم صل علی مخمد وآل مخمد وعجل فرجهم
----------------------------------------------------------------------------------
- ۰۰/۰۶/۱۱