کتاب یک. دو. سه 16 و روی أیضا فی الکتاب المذکور: قال النبیّ صلّى اللّه علیه و آله: إنّ اللّه عزّ و جلّ جعل ذرّیّة کلّ نبیّ فی صلبه و جعل ذرّیتی فی صلب علىّ بن أبی طالب علیه السّلام
شنبه, ۱۸ دی ۱۴۰۰، ۰۷:۰۹ ق.ظ
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
کتاب یک. دو. سه 16
- و روی أیضا فی الکتاب المذکور: قال النبیّ صلّى اللّه علیه و آله: إنّ اللّه عزّ و جلّ جعل ذرّیّة کلّ نبیّ فی صلبه و جعل ذرّیتی فی صلب علىّ بن أبی طالب علیه السّلام
- رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله فرمود: همانا خداى تعالى نسل هر پیغمبرى را در صلب خود او قرار داده است و ذرّیه مرا در صلب على بن ابیطالب علیه السّلام مقرر داشته است
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: امتی على ثلاثة أصناف: صنف یشبهون الملائکة، و صنف یشبهون الأنبیاء، و صنف یشبهون البهائم، أمّا الّذین یشبهون الملائکة فهِمّتهم تسبیح و تهلیل، و أمّا الّذین یشبهون الأنبیاء فهِمّتهم الصّلاة و الصدقة و الصّوم، و أمّا الّذین یشبهون البهائم فهِمّتهم أکل و شرب و نوم.
- و روی عبد اللّه بن عمر قال: سمعت رسول اللّه صلّى اللّه علیه و اله یقول: تکون امّتی فی الدّنیا على ثلاثة أطباق:
- أمّا الطبق الأوّل فلا یحبّون جمع المال و ادّخاره و لا یسعون فی اقتنائه و احتکاره و إنّما رضاهم من الدّنیا سدّ جوعه، و ستر عورته، و غناهم منها ما بلغ الآخرة، فاولئک الآمنون الّذین لا خوف علیهم و لا هم یحزنون.
- از رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله و سلم شنیدم که میفرمود: امّت من در دنیا سه طبقه میباشند:
- دسته اول- جمع آورى مال را دوست ندارند پس گشایشى در کسب و نگهدارى آن نمیدهند، همانا از دنیا باندازهى جلوگیرى گرسنگى و پوشیدن عورت راضى شدهاند و بىنیاز کرده ایشان را در دنیا آنچه که ایشان را بآخرت برساند پس ایشان در امانند کسانى هستند که ترس و اندوهى بر ایشان نیست.
- (و أمّا الطبق الثّانی) فإنّهم یحبّون جمع المال من أطیب وجوهه و أحسن سبله یصلون به أرحامهم، و یبرّون به إخوانهم، و یواسون «2» فقراءهم، و لعضّ أحدهم على الرّصف «3» أیسر علیه من أن یکتسب درهما من غیر حلّه، أو یمنعه من حقّه، أو یکون له خازنا إلى یوم موته، فاولئک الّذین إن نوقشوا عذّبوا و إن عفی عنهم سلموا.
- دستهى دوم- اینان دوست دارند گرد آوردن مال را از پاکترین راه و بهترین وجه که با آنها پیوند خویشاوندى میکنند، ببرادرانشان نیکى مىنمایند، با آن به مستمندان کمک میکنند و ایستادن یکى از آنان بر روى سنگ داغ آسانتر است بر او از اینکه یکدرهم از حرام بدست بیاورد یا اینکه جلوگیرى کند از حقّش تا اینکه براى او ذخیره باشد تا وقت مرگش پس ایشان آنانند که اگر دقّت در حسابشان کنند عذاب شوند و اگر از آن درگذرند سلامت باشند.
- (و أمّا الطبق الثّالث) فإنّهم یحبّون جمع المال ممّا حلّ و حرم، و منعه ممّا افترض و وجب، إن أنفقوا أنفقوه إسرافا و بدارا «1» و إن أمسکوه أمسکوا بخلا و احتکارا اولئک الّذین ملکت الدّنیا زمام قلوبهم حتّى أوردتهم النار بذنوبهم.
- دستهى سوم- آنانند که گردآورى مال را دوست دارند چه از حلال و چه از حرام و جلوگیرى کردهاند واجبات آن را که ببخشند، اسراف کنند و نه بخشند بخل ورزند و احتکار نمایند اینان کسانى باشند که دنیا جلو دلهایشان را در اختیار گرفته تا اینکه بواسطهى گناهانشان آنان را وارد جهنّم کند.
- و قال الباقر علیه السّلام: قال رسول اللّه صلّى اللّه علیه و آله: یقول اللّه عزّ و جلّ: إذا ابتلیت عبدی و لم یشک على عواده ثلاثا، أبدلته لحما خیرا من لحمه، و جلدا خیرا من جلده، و دما خیرا من دمه، إن توفّیته فإلى رحمتی، و إن عافیته عافیته و لا ذنب علیه.
- خداوند فرموده: اگر بندهاى را مریض کردم و به عیادت کنندگان شکایت نکرد، گوشت و پوست و خونى بهتر از اول به وى عطا کنم، اگر بمیرد به رحمت من پیوسته و اگر بماند گناهش را ببخشم.
- و روی عن النبیّ صلّى اللّه علیه و اله أنّه قال: قسم العقل على ثلاثة أجزاء؛ فمن کنّ فیه کمل عقله و من لم تکن فیه فلا عقل له، و هی حسن المعرفة باللّه تعالى، و حسن الطّاعة له، و حسن الصبر على ما أمر اللّه.
- عقل سه قسمت است، هر که همه را دارد عقلش کامل و هر که هیچیک را ندارد بیخرد است: خدا را درست شناختن، خوب اطاعت کردن، و صبر نیکو در انجام وظیفه.
- و عنه صلّى اللّه علیه و آله: سیّد الأعمال ثلاثة: إنصاف الناس من نفسک، و مواساة الأخ فی اللّه، و ذکر اللّه على کلّ حال.
- بالاترین کارها سه چیز است: دربارهى مردم انصاف دادن، مال را با برادران اسلامى در میان نهادن، و یاد خدا در همهى حالات.
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: ثلاثة من الذنوب تعجّل عقوبتها فی الدّنیا لا توخّر إلى الآخرة: العاقّ والدیه، و الباغی على الناس، و المجازی الإحسان.
- کیفر سه گناه را در دنیا دهند و به آخرت نیندازند: آزار پدر و مادر، ظلم به مردم، و در مقابل خوبى بد کردن.
- و أوصى «علیه الصّلاة و السّلام» أبا ذرّ رحمه اللّه بثلاث: نبّه بالذّکر قلبک، و جاف عن النوم جنبک، و اتّق اللّه ربّک.
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: أکثروا من ذکر ثلاثتهن علیکم المصائب: أکثروا ذکر الموت، و یوم خروجکم من المقابر، و یوم قیامکم بین یدی اللّه عزّ و جلّ.
- سه چیز را بسیار یاد کنید تا مصیبتها سبک شود: مرگ، وقت بیرون آمدن از قبر، و هنگامى که در برابر خدا (براى حساب) به ایستید
- و من قال بعد صلاة العصر مائة مرّة: أستغفر اللّه و أتوب إلیه فعل اللّه معه ثلاثة: یعفوعنه ذنب سیّئته، و یوسّع علیه رزقه، و یجیب دعاءه،
- و من قال بعد صلاة المغرب مائة مرة: لا إله إلّا اللّه محمّد رسول اللّه فعل اللّه معه ثلاثة: لا یزول إیمانه بالذنب، و یرضى اللّه عنه، و یأمنه من عذاب القبر.
- و من قال بعد صلاة العشاء مائة مرّة سبحان اللّه و الحمد للّه و لا إله إلّا اللّه و اللّه أکبر و لا حول و لا قوّة إلّا باللّه العلیّ العظیم فعل اللّه معه ثلاثة: یکتب له عشرة آلاف حسنة، و محاعنه عشرة آلاف سیّئة، و یبنى له فی الجنّة خمسمائة ألف قصر من لؤلؤ و زبرجد.
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: ثلاثة نساء یرفع اللّه عنهنّ عذاب القبر، و حشرهنّ مع فاطمة علیها السّلام: امرأة صبرت على عسر زوجها، و امرأة صبرت على سوء خلق زوجها، و امرأة وهبت صداقها.
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: ثلاثة من خصال أهل الجنّة- و لا تکون هذه إلّا فی الکریم-: الإحسان إلى من جفاک، و العفو عمّن یظلمک، و العطاء لمن لم یرجوک.
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: ثلاثة فی ظلّ العرش: من وصل الرحم، و امرأة مات زوجها و هی تربّی یتیما و لم تتزوّج، و رجل أطعم المساکین و الاسارى.
- علامة الزّهد ثلاثة: البعد من جلیس السوء، و من الکذب، و من المحرّمات.
- علامة الشقیّ ثلاثة: أکل لقمة الحرام، و ترک صحبة العلماء، و عدم الرحمة على الضعفاء.
- علامة العاقل ثلاثة: ترک الدّنیا، و تحمّل عناء الخلائق، و الصبر فی البلیّات.
- ثلاث مهلکات و ثلاث کفارات وثلاث منجیات و ثلاث درجات،
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: القلب ثلاثة أنواع: قلب مشغول بالدنیا، و قلب مشغول بالعقبى، و قلب مشغول بالمولى؛ أمّا القلب المشغول بالدنیا فله الشدّة و البلاء، و أمّا القلب المشغول بالعقبى فله الدرجات العلى، و أمّا القلب المشغول بالمولى فله الدّنیا و العقبى و المولى.
- هر که خدا را بشناسد، دهان را از سخن حرام، و شکم را از غذاى (حرام) بازدارد، و بدن را به نماز و روزه در رنج افکند.
- طعم ایمان راسه کسى مىچشد که، از صمیم دل خداوندى خدا، و حقانیت اسلام، و پیغمبرى محمد- صلّى اللّه علیه و آله و سلم- را بپذیرد.
- سه کس روزى که جز سایهى خدا سایهاى نیست، در سایهى عرش جا دارند: پیشواى عادل، مؤذنى که مراقب اذان باشد (و آنرا ترک نکند) و کسى که روزى دویست آیه از قرآن بخواند.
- و هر گاه کسى را مبغوض داشته باشم به او هم سه چیز مىدهم. نخست دلش را شاد مىگردانم، و بعد بدنش را سالم مىنمایم، و سپس دست او را از مال دنیا پر مىکنم،
- رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله فرمود: بار خدایا مرا مسکین زنده بدار و مسکین بمیران، و با مسکینان محشور بگردان، و نیز فرمودند: فقراء پادشاهان اهل بهشت مىباشند و مردم هم به طرف بهشت مایل هستند، ولى بهشت خود به فقراء تمایل دارد.
اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
- ۰۰/۱۰/۱۸