کتاب یک. دو. سه .13 و قال صلّى اللّه علیه و آله: ثلاثة یزدن فی الحفظ: السواک، و الصّوم، و قراءة القرآن. سه چیز حافظه را زیاد کند 1- مسواک زدن 2- روزه گرفتن 3- تلاوت قرآن مجید.
شنبه, ۱۸ دی ۱۴۰۰، ۰۶:۵۷ ق.ظ
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
کتاب یک. دو. سه .13
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: ثلاثة یزدن فی الحفظ: السواک، و الصّوم، و قراءة القرآن.
- سه چیز حافظه را زیاد کند 1- مسواک زدن 2- روزه گرفتن 3- تلاوت قرآن مجید.
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: من قصّر (قصّ خ ل) شاربه (کوتاه کند سبیل خود را )أعطاه اللّه ثلاثة أنوار: نور فی وجهه، و نور فی قبره، و نور فی القیامة، و رفع عنه ثلاثة أنواع من العذاب: عذاب القبر، و عذاب منکر و نکیر، و شدّة القیامة.
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: الأیدی ثلاثة: سائلة، و منفقة، و ممسکة، و خیر الأیدی المنفقة.
- دستها سه گونه است: گیرنده، دهنده و نگه دارنده؛ بهترین دستها دهنده است.
- و قال صلّى اللّه علیه و اله قرّاء القرآن ثلاثة: امام باقر (ع) فرمود قرآنخوانان سه دستهاند،
- رجل قرأ القرآن فاتّخذه بضاعة، و استجرّ به الملوک «1»، و استطال على الناس، مردى قرآن خواند و آن را کالاى خود سازد و شاهان را بخود جلب کند و بر مردم گردن فرازى نماید، و
- رجل قرأ القرآن فحفظ حروفه و ضیّع حدوده «2»، مردیکه قرآن خواند و آن را حفظ کند ولى بمقرراتش عمل نکند و
- رجل قرأ القرآن فوضع دواء القرآن على داء قلبه، فأسهر به لیله و اظمأ به نهاره، و قام به فی مساجده، و تجافى به عن فراشه؛
- مردیکه قرآن خواند و آن را داروى خود سازد شب براى آن بیدارى کشد و روز تشنگى بخود دهد و در مساجد بقرائت آن قیام کند و از بستر آسایش خود دورى گزیند
- فباولئک یدفع اللّه البلاء، و باولئک یدیل «3» اللّه من الأعداء و باولئک ینزل اللّه الغیث من السماء، و اللّه لهولاء فی قرّاء القرآن أعزّ من الکبریت «4» الأحمر.
- باینها است که خداى عز و جل دفع بلا کند و بدانها دشمنان را سرکوب نماید و بدانها باران از آسمان فرو بارد بخدا این قرآنخوانان از کبریت احمر کمیابترند.
- 9- ألا و إنّ الظلم ثلاثة فظلم لا یغفر و ظلم لا یترک و ظلم مغفور لا یطلب،
- آگاه باشید و بدرستى که ظلم سه تاست، پس ظلمى است که آمرزیده نمىشود، و ظلمى است که واگذاشته نمىشود، و ظلمى است که آمرزیده شود و بازخواست نشود،
- فأمّا الظلم الذی لا یغفر فالشّرک باللَّه تعالى قال اللَّه تعالى: «إنّ اللَّه لا یغفر أن یشرک به*»
- پس امّا ظلمى که آمرزیده نشود پس شرک بخداست بسبب آنکه حق تعالى فرموده:بدرستى که خدا نمىآمرزد این را که شریک قرار داده شود از براى او و مىآمرزد آنچه را وراى آن باشد از براى هر که مىخواهد،
- أما الظلم الذی یغفر فظلم العبد نفسه عند بعض الهنات
- و امّا ظلمى که آمرزیده مىشود پس ظلم مردست بر نفس خود نزد بعضى خصلتهاى بد،
- و أما الظلم الذی لا یترک فظلم العباد بعضهم بعضا، القصاص هناک شدید ؛ لیس هو جرحا بالمدی و لا ضربا بالسّیاط و لکنه ما یستصغر ذلک معه.
- و امّا ظلمى که واگذاشته نمىشود پس ظلم بندگان است بعضى از ایشان بعضى دیگر را، عقاب در آنجا سخت است؛ نیست زخم زدن بکاردها و نه زدن بتازیانهها و لیکن آن چیزى است که کوچک شمرده مىشود.( وآن حق الناس است به جمیع انحاء )
- سه نفرند که از شیطان و لشکریانش ایمنند، و ایشان: ذکر گویندگان براى خدا، گریهکنندگان از خوف خدا، و استغفارکنندگان در سحرها .
- شیطان گفت: مرا در سه جا یاد کن که در آن سه جا به بنده از هر وقتى نزدیکترم: هنگامى که غضب کردى مرا به یادآور و هنگامى که میان دو نفر قضاوت مىکنى مرا به یادآور و هنگامى که با زنى همنشین شدى و کسى با شما نبود، مرا به یاد آور.
- 91- امیر المؤمنین (ع) فرمود: همه گرفتاریها در سه چیز است زن دوستى که شمشیر شیطان است شرابخوارگى که دام شیطان است و پولدوستى که تیر شیطان است
- شیطان به سپاه خویش گفته: «هر گاه من در سه چیز از آدم چیره گردم از دیگر کارهاى وى باک ندارم و از او پذیرفته نگردد: هر گاه کردار او در دیدهاش بسیار گردد و گناه خویش را فراموش کند و به خودپسندى گرفتار گردد».
- فرمود: خوردن غذا با یک انگشت، خوردن شیطان است و با دو انگشت خوردن عیاران است و با سه انگشت، خوردن پیامبران است.
- و نیز فرمود: آب را با سه نفس بخورید و در هر نفس خدا را سپاس گویید شکر اولى شکر آب است، و دومى شیطان را طرد مىکند، و سومى شفاء درون
- امام باقر (ع) فرمود: که پیغمبر (ص) فرموده است: شیطان داراى سه وسیله است، سرمه، عسل، و داروى بینى، سرمهاش چرت است، عسلش دروغ است، داروى بینى یا انفیهاش تکبّر است.
- تباهى نفس انسانى به سه چیز است: تکبر، حرص و حسد؛ تکبر، دین را تباه کند چنان که شیطان را دچار لعنت کرد، حرص دشمن جان است و آدم را از بهشت بیرون کرد، و حسد پیش درآمد بدبختى است، قابیل را بکشتن (برادرش) هابیل واداشت.
- یا أبا ذرّ إن سرّک أن تکون أقوى الناس فتوکّل على اللّه، و إن سرّک أن تکون أکرم الناس فاتّق اللّه، و إن سرّک أن تکون أغنى الناس فکن بما فی ید اللّه عزّ و جلّ أوثق منک بما فی یدک.
- اى ابا ذر اگر میخواهی شادمانى که نیرومندترین مردم باشى بر خدا توکل نما و اگر میخواهى گرامىترین مردم باشى بپرهیز خدا را، و اگر مایلى که بىنیاز- ترین مردم باشى به آنچه که در دست خداى عز و جل است بیشتر اعتماد داشته باش از خودت به آنچه که در دستت هست. وَ مَنْ یَتَّقِ اللَّهَ یَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً وَ یَرْزُقْهُ مِنْ حَیْثُ لا یَحْتَسِبُ وَ مَنْ یَتَوَکَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بالِغُ أَمْرِه(طلاق/32)
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: صدق المحبّة فی ثلاثة: یختار کلام حبیبه على کلام غیره، و یختار مجالسة حبیبه على مجالسة غیره، و یختار رضى حبیبه على رضى غیره.
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: یقول ابن آدم: مالک مالی «3»! و هل لک من مالک إلّا ما تصدّقت فأبقیت، و ما أکلت فأفنیت، أو لبست فأبلیت؟!
- پیامبر (ص) فرمود: پسر آدم مىگوید: دارائى من! دارائى من! راستى آیا تو جز آنچه صدقه داده و از خود گذراندهاى یا خورده و تمام کردهاى یا پوشیده و کهنه نمودهاى چیزى دارى؟!
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: ثلاث لا یعرض أحدکم نفسه علیهنّ و هو صائم: الحجامة و الحمّام و المرأة الحسناء.
- با اسناد نقل شده امام رضا (ع) فرمود که پدرم على بن أبى طالب (ع) فرمود: سه چیز است که انسان روزهدار نباید پیرامون آن بگردد، حمام، حجامت [خون گرفتن از بدن] و زن زیبا.
- و قال عقبة بن عامر: ثلاث ساعات کان رسول اللّه ینهانا أن نصلّی فیهنّ و أن نقبر فیهن موتانا: حین تطلع الشمس بازغة حتّى ترتفع، و حین یقوم قائم الظهیرة «1» حتّى تمیل الشمس، و حین تضیق الشمس للغروب حتّى تغرب.
- قال اللّه تعالى: أنا من الدّنیا- یا محمّد- احبّ ثلاثة أشیاء: قلبا شاکرا، و لسانا ذاکرا، و بدنا للبلاء صابرا.
- در حدیث دیگرى است که، خداوند سه صفت را از بندگان دوست دارد:تا سر حد قدرت بخشش، هنگام پشیمانى (از گناه) گریستن، هنگام فقر و تهىدستى صبر کردن.
- اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
- ۰۰/۱۰/۱۸