کتاب یک. دو. سه .12 و قال صلّى اللّه علیه و آله: یا علیّ، للسعید ثلاث علامات: قوت الحلال فی بلده، و مجالسة العلماء، و الصلوات الخمس بالأمام.
جمعه, ۱۷ دی ۱۴۰۰، ۰۷:۳۸ ب.ظ
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
کتاب یک. دو. سه .12
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: یا علیّ، للسعید ثلاث علامات: قوت الحلال فی بلده، و مجالسة العلماء، و الصلوات الخمس بالأمام.
- (به على- علیه السّلام- مىفرماید) خوشبخت سه نشانه دارد: رزق حلال در وطن، همنشینى علما، و اداى نمازهاى پنجگانه به جماعت.
- قال النبیّ صلّى اللّه علیه و آله: ثلاثة لا یجدون ریح الجنة- و إنّ ریحها لیوجد من مسیرة خمسمائة عام-: البخیل المنّان، و مدمن الخمر «1»، و العاقّ للوالدین.
- با اینکه بوى (عطر) بهشت از مسافت پانصد سال راه به مشام مىرسد، سه کس آنرا درک نکند: بخیل منت گذار، شرابخوار، و عاق والدین (کسى که به پدر و مادر خود ستم کند).
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: ثلاثة تستغفر لهم السموات و الأرضون و الملائکة و اللیل و النهار: العلماء و المتعلّمون و الأسخیاء.
- و از ابن عباس روایت شده که رسول خدا فرمود سه نفرند که براى آنان اهل آسمانها و زمینها و فرشتگان و شب و روز طلب آمرزش مىکنند دانشمندان و دانشجویان و بخشندگان.
- و ثلاثة لا تردّ لهم دعوة: السخیّ، و المریض، و التائب.
- و ثلاثة گروهند که دعایشان برنگردد (و مستجاب شود):آدم باسخاوت کریم ومریض و آدم توبه کننده پشیمان
- و ثلاثة لا تمسه م النار: المرأة المطیعة لزوجها، و المرأة الصّابرة على عسر زوجها، و البارّ بوالدیه.
- و ثلاثة عصموا من إبلیس: الذاکرون اللّه باللیل و النهار، و المستغفرون بالأسحار، و الباکون من خشیة اللّه.
- سه منع ازشیطان : ذاکرین خداوند درشبانه روز وطلب استغفاردرسحرگاهان وگریه کنندگان ازحوف خداوند.
- و ثلاثة رفع عنهم العذاب یوم القیامة: الرّاضی بقضاء اللّه، و الناصح للمسلمین، و الدالّ على الخیر.
- و ثلاثة على کثیب المسک الأذفر یوم القیامة لا یهولنّهم فزع، و لا ینالهم حساب: رجل قرأ القرآن ابتغاء وجه اللّه ، و رجل أمّ بقوم و هم عنه راضون، و رجل أذّن فی مسجد ابتغاء وجه اللّه تعالى.
- سه نفرند بر فراز کوهى از مشک اذفر باشند در قیامت که بهراس نیندازد ایشان را ترس بزرگ قیامت و حسابى هم ندارند مردى که قرآن را بخاطر خدا بخواند، و مردی که پیشوائى مردم را کند و مردم هم از او راضى باشند، مردى که در مسجد براى خاطر خدا اذان بگوید.
- و ثلاثة یدخلون الجنّة بغیر حساب: رجل یغسل قمیصه و لم یکن له بدل، و رجل لم یطبخ على مطبخ قدرین «1»، و رجل کان عنده قوت یوم و لم یهتمّ لغد.
- و سه نفرند که بدون حساب وارد بهشت مىشوند. مردى که پیراهنش را بشوید و برایش پیراهن دیگر نباشد، مردیکه دو غذا در یک مطبخ نپزد، مردى که روزى امروزش را دارد و بفکر فردایش نباشد.
- و ثلاثة یدخلون النار بغیر حساب: أشمط «2» زان، و عاقّ الوالدین، و مدمن الخمر.
- و سه نفرند که بدون حساب وارد دوزخ مىشوند پیرمرد زناکار عاق پدر و مادر، و کسى که شرابخوریش دوام داشته باشد.
- و قال النبیّ صلّى اللّه علیه و آله: إذا أراد اللّه تعالى بعبد خیرا زهّده فی الدّنیا، و فقّهه فی الدین، و بصّره عیوبه، و من اوتیهنّ فقد اوتی خیر الدّنیا و الآخرة.
- چون خدا خیر بندهئى را خواهد، او را نسبت بدنیا بىرغبت و نسبت بدین دانشمند کند. و بعیوب دنیا بینایش سازد، و بهر که این خصلتها داده شود، خیر دنیا و آخرت داده شده
- و قال صلّى اللّه علیه و آله: من تعلّق قلبه بالدنیا تعلّق قلبه بثلاث خصال: همّ لا یفنى، و أمل لا یدرک، و رجاء لا ینال.
- هر کس دلبستگى به دنیا پیدا کند دلش سه خصلت پیدا خواهد کرد، اندوهى که به او سودى نمىرساند و آرزوئى که به آن نخواهد رسید و امیدى که بدست نخواهد آورد.
- و سئل النبیّ صلّى اللّه علیه و آله: ما الفقر؟ فقال: خزانة من خزائن اللّه. قیل ثانیا: یا رسول اللّه، أفضل الحرف ثلاثة ؟ فقال: کرامة من اللّه. قیل ثالثا: ما الفقر؟ فقال صلّى اللّه علیه و آله: شیء لا یعطیه اللّه إلّا نبیّا مرسلا أو مؤمنا کریما على اللّه تعالى.
- 56-از رسول اکرم صلى اللَّه علیه و آله سؤال شد فقر چیست، فرمود: گنجى است از گنجهاى خداوند، بار دیگر سؤال شد فقر چیست فرمود: کرامتى است از کرامتهاى خداوند، بار سوم پرسیدند فقر کدام است، فرمودند: فقر چیزى است که خداوند آن را به مؤمنان و پیامبران عطا مىکند.
- فقام رجل من الصحابة و اسمه أبو هریرة فقال: یا رسول اللّه، فما جزاء مؤمن فقیر یصبر على فقره؟ قال صلّى اللّه علیه و آله: إن فی الجنّة غرفة من یاقوتة حمراء ینظر إلیها أهل الجنة کما ینظر أهل الأرض إلى نجوم السماء لا یدخل فیها إلّا نبیّ فقیر أو مؤمن فقیر أو شهید فقیر.
- و قال الفقراء لرسول اللّه صلّى اللّه علیه و آله: إنّ الأغنیاء ذهبوا بالجنّة؛ یحجّون و یعتمرون و یتصدّقون، و إنّا لا نقدر،
- فقال علیه الصّلاة و السّلام: إنّ من صبر و احتسب منکم تکن له ثلاث خصال لیست للأغنیاء!
- أحدها: إنّ فی الجنة غرفا ینظر إلیها أهل الجنة کما ینظر أهل الأرض إلى نجوم السماء لا یدخلها إلّا نبیّ فقیر أو شهید فقیر أو مؤمن فقیر.
- و ثانیها: یدخل الفقراء الجنّة قبل الأغنیاء بخمسمائة عام.
- و ثالثها: إذا قال الغنیّ: سبحان اللّه و الحمد للّه و لا إله إلّا اللّه و اللّه أکبر و قال الفقیر مثل ذلک لم یلحق الغنیّ الفقیر و إن أنفق فیها عشرة آلاف درهم، و کذلک أعمال البرّ کلّها، فقالوا: رضینا!
- و عن رسول اللّه صلّى اللّه علیه و اله قال: کلّمنی ربّی فقال: یا محمّد، إذا أحببت عبدا أجعل معه ثلاثة أشیاء: قلبه حزینا، و بدنه سقیما، و یده خالیة من حطام الدّنیا،
- خداوند با من سخن گفت و فرمود:اى محمد هر گاه بندهاى را دوست مىدارم سه چیز به او مىدهم، دلش را محزون مىگردانم، بدنش را بیمار مىکنم، و دستش را از مال دنیا کوتاه مىنمایم،
- و إذا أبغضت عبدا أجعل معه ثلاثة أشیاء: قلبه مسرورا، و بدنه صحیحا، و یده مملوّة من حطام الدّنیا.
- و هر گاه کسى را مبغوض داشته باشم به او هم سه چیز مىدهم. نخست دلش را شاد مىگردانم، و بعد بدنش را سالم مىنمایم، و سپس دست او را از مال دنیا پر مىکنم،
- و روی عن النبیّ صلّى اللّه علیه و اله أنّه قال: اعطیت ثلاثا و علیّ علیه السّلام مشارک فیها، و اعطی علیّ ثلاثا و لم اشارکه فیها،
- فقیل: یا رسول اللّه، و ما الثلاث التی شارکک فیها ؟ قال: لی لواء الحمد و علیّ علیه السّلام حامله، ولی الکوثر و علی علیه السّلام ساقیه، ولی الجنّة و النار و علیّ علیه السّلام قاسمهما،
- و أمّا الثلاث التی لم اشارکه فیها فإنّه اعطی حموا و لم اعط مثله، و اعطی فاطمة علیها السّلام زوجة و لم اعط مثلها، و اعطی ولدیه الحسن و الحسین علیهما السّلام و لم اعط مثلهما.
- و قال النبیّ صلّى اللّه علیه و آله: العقل ثلاثة أجزاء؛ فمن تکن فیه فهو العاقل، و من لم تکن فیه فلا عقل له: حسن معرفة اللّه، و حسن طاعة اللّه، و حسن الظنّ باللّه.
- عقل بر سه جزء و پاره، قسمت و بخش شده پس کسى که این سه جزء در او بوده عقلش کامل است، و کسى که این سه جزء در او نبوده عقل ندارد: (1) معرفت و شناسائى نیکو به خداى توانا و بزرگ، و (2) طاعت و فرمانبرى نیکو براى او، و (3) صبر و شکیبائى نیکو بر امر و فرمان او
- اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
- ۰۰/۱۰/۱۷