کتاب چرا...نه أَ فَلا تَعْقِلُونَ نمیاندیشید !؟ ماز و شفاعت : البتّه روایاتى نسبت به کوتاهى در بعضى از اعمال مهم، نظیر کوتاهى و سبک شمردن نماز آمده است که شفاعت اولیاى خدا شامل حال آنان نمىشود. ا
جمعه, ۲۷ خرداد ۱۴۰۱، ۰۸:۳۳ ق.ظ
- بسم الله الرحمن ارحیم
- اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
کتاب چرا...نه أَ فَلا تَعْقِلُونَ نمیاندیشید !؟
-
پژوهش و اندیشه
- عوامل سستى در انجام نماز را مورد بررسى قرار دهیم.
در فرهنک لغت مترادف های کلمه سستی : اهمال، بی ثباتی ، تعلل، بی حالی ، تغافل ، تکاسل ، تکاهل ، تهاون ، درماندگی ، رخوت ، ضعف ، طفره ، غفلت ، فتور، فروگذاشت ، کوتاهی ، مسامحه ،
- همانگونه که اگر باغبانى نهالى در زمین بکارد لازم است در تربیت آن بکوشد و عوامل پرورش آن را فراهم کند و از هرگونه عوامل آسیبرسان جلوگیرى نماید، تا آن نهال، درختى پرثمر گردد، پدر و مادر نیز باید در تربیت فرزند کوشا باشند کهکوتاهى در این راستا مساوى با سقوط فرزند .وهمچنین سستی وکوتاهی تهاون در نماز گرفتار عذاب خواهد شد.
- حدیث داریم اگر کسى اذان را شنید پا شد وضو گرفت، این هم نسبت به نمازکوتاهى کرده، باید قبل از شنیدن اذان شما اگر مرا دوستم دارى مىآیى لب در، اگر توى خانه نشستى وقتى در را زدند گفتند کى است پیداست دوستم ندارى، وقتى یک فرمانده مىاید یک جایى بازدید بکند، مسئولین از لب در مواظبند، نماز مىآید برویم استقبال باید یک خرده جدى گرفت، مسئولیت، حالا افرادى که امر به معروف را نمىکنند ساکتند، چرا، عوامل سکوت چى است؟
- قساوت دل، سلب نعمت، ردّ دعا، تغییر رزق، محروم شدن از بعضى عبادات نظیر نماز شب، بلاى ناگهانى، قطع باران، ویرانى خانه، رسوایى و خوارى،کوتاهى عمر، زلزله، فقر و نادارى، اندوه و بیمارى، تسلط اشرار، که براى هر یک از این آثار، آیات و روایاتى وارد شده است.
- نماز و شفاعت : البتّه روایاتى نسبت به کوتاهى در بعضى از اعمال مهم، نظیر کوتاهى و سبک شمردن نماز آمده است که شفاعت اولیاى خدا شامل حال آنان نمىشود.
- از اهل جهنم سؤال شود : که چرا شما اهل عذاب شدید ؟ جواب خواهند داد که «لَمنَکُ مِنَ المُصَلّینَ» ما پاىبند نماز نبودیم و در حقّ خداکوتاهى کردیم.
- کسى که نماز قضا دارد، باید در خواندن آن کوتاهى نکند، ولى واجب نیست فورى آنرا بجا آورد.
- اگر تاکنون نسبت به نماز،کوتاهى و سستى کردهایم، راه حیران و توبه باز است، تصمیم بگیریم، «امّت محمّد»، «شیعه على»، «پیرو حسین» و «منتظر امام زمان» باشیم. این پیشوایان، رسالت و جهاد و شهادت و غیبتشان، براى احیاى دین و پیوند انسانها با خدا است.
- به هر حال هر کسى هر نوع کار خیر و خدمت به مردم انجام دهد، ولى نسبت به نمازکوتاهى کند رستگار نخواهد بود.
- به حج مىروم تا به کعبه بگویم: شاهد باشد در تمام عمرم حتى یک نماز با توجه نخواندم. مىروم تا فداکارىهاى ابراهیم و اسماعیل علیهما السلام و محمد صلى الله علیه و آله را ببینم و از کوتاهى خود شرمنده شوم. مىروم به کوه صفا، بى صفایى خود را نظاره کنم.
- چرا که خویش را از برکات نماز محروم ساخته و درباره نماز کوتاهى کرده است. آنگاه که در جامعه اسلامى همگان از پیر و جوان و نوجوان و در هر موقعیت اجتماعى یا خانوادگى و در همه شرایط زمانى و مکانى و جوّى و در آسایش و در رنج و شادى و غم، نماز را چون پایه دین و بخشى از زندگى یک مسلمان، به جاى آورند و به هیچ بهانه، عمداً آن را ترک نکردند، مهمترین نشانه حقگزارى نماز نیست .
- چون لحظهى آخر عمر امام صادق است، زود همه را دعوت کردند و به خانهى امام آمدند و خانه پر شد. امام صادق (علیه السلام ) چشمانش را باز کرد. گفت: به خدا قسم کسى که در نماز سهل انگارى کند، کسى که نماز را سبک بشمارد، شفاعتش را نمىکنیم. ما همه غرق گناهیم و یک حسین داریم، یعنى چه؟ خود امام حسن و امام صادق مىفرمایند: اگر کسى در نمازکوتاهى کند، شفاعتش را نمىکنیم. اینطور نیست که آقا ما یک عمر است که عزادارى کردهایم، پس همه کارهاى ما حل مى شود. کارمان هم باید درست باشد.
- اى برادر و خواهرى که جوانهایى هم سن شما داریم که صورت هایشان را روى خاک گذاشتند و نعره کشیدند و سرهایشان را تسلیم شمشیر کردند و شما هنوز هم در خواندن یک نماز سهل انگارى مىکنید. هنوز خواب شیرین صبح را رها نمىکنید؟ او خواب شب را براى خود حرام کرد و تو از خواب صبح هم دست نمىکشى؟ نکند در نماز کوتاهى کنیم.
- انسان دیر حالتى پیدا مىکند که بخواهد باخدا خصوصى خلوت کند و حرف بزند و اشکى بریزد و نماز با توجهى بخواند و یک حالت عرفانى پیدا کند. مدت کوتاهى، ده دقیقه، بیست دقیقه و اندکى ایجاد مىشود. بعد هم مىرود و انسان دوباره غافل مىشود.
- پزشک امام مىگفت ما تنفس مصنوعى را از طریق لوله انجام مىدادیم لوله در مجراى تنفس بود و امام با این حال از نماز شبش دست بر نداشت نماز شب حتى در آن حال آنوقت خوب است که انسان نماز صبحاش را نخواند یا در نمازکوتاهى کند.
- ایام تولد فاطمه زهرا (سلام اله علیها ) باز یک روایتى بخوانم: حضرت زهرا (س) در طول عمر همه شب جمعهها به طور کلى احیاء مىگرفت. از سر شب تا صبح عبادت مىکرد. الگوى ما زهرا ((سلام اله علیها ) است. دختر خانمها، آقا پسرها، اگر تا به حال نسبت به نمازکوتاهى کردید یک توجه بیشترى داشته باشید.به نماز حضرت فاطمه زهرا (سلام اله علیها )
- در نماز خاک امام حسین ثواب دارد. در نمازمان گفتند: چند چیز ثواب نماز را زیاد مىکند. از چیزهایى که ثواب نماز را زیاد مىکند، یکى این است که آدم وقت نماز، به مهر کربلا نگاه کند. همراه داشتن مهر، سجده بر مهر، تبرک بر مهر، ثواب نماز را زیاد مىکند. ما حتى بعضى از علماى درجه یک را سراغ داشتیم، که اینها وقتى نماز مىخواندند مهرشان را در عمامهشان مىگذاشتند، یعنى حتى احساس مىکردند که مهر در جیب باشد، شایدکوتاهى باشد. کربلا و حسین روى آن پرپر شد.
- به بعضىها که مىگوییم در کتابهاى دانشگاه فلسفه نماز بیاید، مىگویند: آخر نماز را در دبیرستان و راهنمایى خواندهاند. یعنى مثل اینکه دانشجو کلهاش پر از همه چیز است. آیت الله هم احتیاج دارد که در مورد نماز تحقیق کند. نماز هاى ما که نماز نیست. این مشابه نماز است. «حقیقت آن است که در معرفى نماز کوتاهى شده است» (مقام معظم رهبرى)
- این هم حقیقت تلخى است. نماز خوانهاى ما در نمازکوتاهى کردهاند. با لباس کثیف مسجد مىروند. با عشق نماز نمىخوانند.
- خدایا اگر تا به حالا نسبت به نماز کوتاهى شده است از این به بعد ایمان ما را معرفت ما را، حرکت ما را، عشق و شور ما را نسبت به معارف و انجام آن بیشتر بفرما. از همه شماها تشکر.
- در استادیوم صد هزار نفرى، دو هفته است، هم وقتى ایران و قطر مسابقه داشتند و هم ایران و امارات و هفتههاى دیگر، بنا شده هر وقت مسابقهاى مىشود یک نماز جماعت هم بشود و الان دو هفته است جمعهها نماز باشکوهى هم مىشود الحمدلله، با این که امکاناتى هم براى نماز وجود ندارد اما جمعیتى حسابى مىآیند براى نماز، ما حساب باید بکنیم که با هم، یعنى حساب کنیم که مىرویم فوتبال دیگر نماز هیچى، هیچ مانعى ندارد که آدم فوتبالش را ببیند، نمازش را هم بخواند،
- «أَنِّى کُنْتُ قَدْ أُحِبُّ الصَّلَاهَ لَه» (إرشاد مفید/ ج 2/ ص 89). «أُحِبُّ الصَّلَاهَ» غیر «إنى أُصَلّى» است. عصر تاسوعا که قرار شد جنگ شود. امام حسین گفت: جنگ را عقب بیندازیم. براى فردا بجنگیم. گفتند: چرا؟ فرمود: «أُحِبُّ الصَّلَاهَ». من نماز را دوست دارم. برادرهایى که لباس سیاه پوشیدید نماز را دوست دارید؟ خواندن نماز مهم نیست. دوست داشتن نماز مهم است. هرکس، کسى را دوست دارد و مىخواهد با او حرف بزند. ما خدا را دوست داریم و باید با خدا حرف بزنیم. شما که امام حسین را دوست دارى و یا حسین مىگویى. نکند عزادارى داشته باشیم که نسبت به نمازکوتاهى کند. اگر انواع عزادارى ها را کنیم ولى نسبت به نمازکوتاهى کنیم، شفاعت امام حسین شامل حال ما نمىشود.
- امام صادق (علیه السلام ) لحظه آخر عمرش فرمود: و الله قسم ما شفاعت نمىکنیم آن کسانى که به نمازکوتاهى کنند.
- حدیث داریم اگر کسى اذان را شنید پا شد وضو گرفت، این هم نسبت به نماز کوتاهى کرده، باید قبل از شنیدن اذان شما اگر مرا دوستم دارى مىآیى لب در، اگر توى خانه نشستى وقتى در را زدند گفتند کى است پیداست دوستم ندارى،
- پسر جان ممکن است پدر و مادرت بد باشند. ما داریم پدر و مادرهایى را که نسبت به نماز کوتاهى مىکنند. تو کارى به پدر و مادرت نداشته باش. «وَ إِنْ جاهَداکَ عَلى أَنْ تُشْرِکَ بى ما لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ فَلا تُطِعْهُما وَ صاحِبْهُما فِى الدُّنْیا مَعْرُوفاً وَ اتَّبِعْ سَبیلَ مَنْ أَنابَ إِلَىَّ ثُمَّ إِلَىَّ مَرْجِعُکُمْ فَأُنَبِّئُکُمْ بِما کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ» (لقمان/ 15) اگر پدر و مادر خواستند از مسیر خدا منحرفت کنند به حرف آنها گوش نده. در قرآن چهاربار گفته گوش به حرف پدر و مادر بده. دو بار هم گفته گوش نده. آنجایى که پدر و مادر در راه حق حرف مىزنند، گوش بده. آنجایى که پدر و مادر خواستند تو را از خط توحید جدا کنند، گوش نده. نه اینکه یعنى در خانه دعوا راه بینداز. با محبت گوش نده. «وَ صاحِبْهُما فِى الدُّنْیا مَعْرُوفاً». یعنى با هم رفیق باشید.
- حدیث داریم کسانى که توى مسجد هستند تا مادامى که توى مسجد هستند کارهایشان راه مىافتد کسانى که تا نماز مىخوانند مىروند کارشان را حل کنند ...
- قرآن مىگوید: تو بنده من باش، من بلدم خدایى کنم. گیر ما این است که بندگى خود را فراموش مىکنیم به خدا مىگوییم ببین حواست را جمع کن که من مىگویم چه. همچین کن و بعدش هم همچین کن و بعدش هم ... یعنى بندگى خودمان را ول مىکنیم، خدایى را یاد خدا مىدهیم. گیرما همین است.
- درست را بخوان. کنکور رفتى، «الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ» (حمد/ 2)، نشد، «الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ».کوتاهى نکن. خدا از ما عمل که نمىخواهد، خدا از ما سعى مىخواهد. اگر از ما عمل مىخواست، مىگفت «لیس للانسان الا ما عمل». «لیس للانسان الا ما اتى». گفته «لَیْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى» (نجم/ 39) سعیت را بکن. شد شد نشد نشد.
- این که امام وقتى مىخواهد از دنیا برود مىگوید: من با دلى آرام و قلبى مطمئن مىروم، یعنى من سعیم را کردهام درنماز ودرهمه کارهای خیر. حالا شد شد نشد نشد. ما ضامن وظیفه هستیم ضامن نتیجه نیستیم.
- دو نفر را اسمشان را ببرم مىشناسیدشان چون از معروفهاى کشور ما هستند. خیلى معروفند. ایشان مىگفت وسط نماز یادم رفت بعد از «مَالِکِ یَوْمِ الدِّینِ» (حمد/ 4) یادم رفت که «إِیَّاکَ نَعْبُدُ» (حمد/ 5) است. گفت جمعیت هم پشت سر من اقتدا کردند نماز مىخواندند، «الله اکبر» جمعیت اقتدا کردند، بِاسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِیمِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ الرَّحْمَانِ الرَّحِیمِ مَالِکِ یَوْمِ الدِّینِ» (حمد/ 1- 4) یادم رفت «إِیَّاکَ نَعْبُدُ» (حمد/ 5) هى خواندم هى خواندم، یادم رفت. مىگفت به قدرى خجالت کشیدم، فراموشم شد.
- به هیچ چیزى تکیه نکنید.در نماز سعی کنید سهل انگاری نکنید قرآن بخوانم. قرآن مىگوید «وَلَا تَقُولَنَّ لِشَىْءٍ إِنِّى فَاعِلٌ ذَلِکَ غَدًا» (کهف/ 23) هیچ وقت نگو من فردا این کار را مىکنم مگر این که بگویى ان شاء الله.
- حالا ما دو رقم نماز داریم، یک نمازهایى را خدا تعریف کرده، یک نمازهایى را خدا انتقاد کرده. اصلا بعضىها نماز نمىخوانند، قرآن مىگوید «فَلَا صَدَّقَ وَلَا صَلَّى» (قیامت/ 31) اصلا نماز نمىخوانند. حالا جواب چه مىخواهد بگوید من نمىدانم چه مىخواهد بگوید،
- یعنى اگر به او گفتند چرا با خدا حرف نزدى، چى مىخواهد بگوید؟ تو با همه حرف زدى، خوب پنج دقیقه هم با خدا حرف مىزدى، «عَنْ صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ» (ماعون/ 5)
- گاهى مىخوانند، گاهى نمىخوانند، که خدا این را هم توبیخ کرده. یک عدهاى هستند قرآن مىگوید «أَضَاعُوا الصَّلَاهَ» (مریم/ 59) نماز را ضایع مىکنند، حمدش غلط است، نماز که کارى ندارد، نماز هفده تا کلمه است، این هفده کلمه را یک کسى مىتواند درست کند. الفاظ نماز اگر درست ادا نشود معنایش فرق مىکند.
- شما اگر گفتى «اللهم سل على محمد»، سل، سل، با سین، یعنى خدایا بکشش، اگر گفتى «اللهم صل» یعنى درود فرست. عین کد شهرستان، 021 یک استان است، 031 یک استان دیگر، 041 یک استان دیگر، که حالا 311 و 411 شده. یعنى نماز مثل شماره تلفن است، یک دندانه کم و زیاد شود، یک شماره جا به جاشود، یک کسى دیگر گوشى را برمى دارد. مثل سوئیچ ماشین مىماند، یک خورده دنده هایش کم و زیاد شود، قفل باز نمىشود. مثل آمپول مىماند، اگر به جاى رگ بزنى بغل رگ، مىخورد توى استخوان، یعنى نماز را باید دقیق خواند. «عَنْ صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ». «أَضَاعُوا» ضایع مىکنند نماز را.
- گاهى وقتها همین خانم که نماز نمىخواند، مهمان که دارد یک ترب را برمى دارد، ده دقیقه این ترب را مثل غنچه و گل مىکند. مىگذارد روى ماست. خوب این مهمان یک نگاهى مىکند و ترب را مىگذارد دهانش و مىجود و تمام مىشود. تو براى یک ثانیه که نگاه مهمان به این ترب بخورد، این همه به گل ور رفتى،
- ده ساعت نشستى که مثلا کى گل خورد، کى گل زد، آنوقت سه دقیقه نماز نخواندى. جواب چى است؟
- خدا را قبول نداریم، چرا !؟ خدا را قبول داریم. نیاز نداریم؟ کارى به خدا نداریم؟ فکر مىکنیم خدا به نماز ما نیاز دارد. سر و کارمان با او نخواهد افتاد. بعضى راجع به نمازکوتاهى مىکنند.!!
- قرآن مىگوید که روز قیامت اهل بهشت از اهل جهنم پرسیدند» ما سلککم فى سقر» چطور شما دوزخى شدید؟ مىگویند به چند دلیل، یکى اینکه «لَمْ نَکُ مِنَ الْمُصَلِّینَ» (مدثر/ 43) ما پابند به نماز نبودیم، گاهى مىخواندیم، گاهى نمىخواندیم، «وَلَمْ نَکُ نُطْعِمُ الْمِسْکِینَ» (مدثر/ 44)
- وَ لا تَهِنُوا : سستى و فتور و سهل انگارى . و سبک شمردن امر خداوند و باین سبب او را کافر گویند که استخفاف امر خدا نموده، تفسیر جامع، ج1، ص: 345
- اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
- ۰۱/۰۳/۲۷