کتاب چرا...ده. أَ فَلا تَعْقِلُونَ نمیاندیشید !؟ نیاز انسان به نیایش و پرستش چگونه است؟ با بدن و لباس پاک، بر زمینِ پاک سجده کن که جز از این راه نمىتوان به سرچشمه پاکى رسید.
جمعه, ۲۷ خرداد ۱۴۰۱، ۰۸:۴۷ ق.ظ
- بسم الله الرحمن ارحیم
- اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
کتاب چرا...ده. أَ فَلا تَعْقِلُونَ نمیاندیشید !؟
- نیاز انسان به نیایش و پرستش چگونه است؟
- پژوهش و اندیشه
- کارهاى ما اگر براى رضاى خدا باشد، عبادت است؛ گرچه مانند کسب و کار، علمآموزى، ازدواج و یا خدمت به مردم، در جهت رفع نیازهاى خود یا جامعه باشد. عبادت، هدف آفرینش ماست. قرآن مىفرماید: «وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِیَعْبُدُونِ». آنچه یک امر را در زمره عبادات قرار مىدهد، انگیزه الهى در انجام آن است و به تعبیر قرآن رنگ خدایى داشتن است: «صِبغَةَ اللّهِ و مَن أَحسَنُ مِنَ اللّهِ صِبغَةً».
- برخى کارها بر اساس عادت است و برخى بر پایه فطرت؛ آنچه عادت است مىتواند با ارزش باشد، مثل عادت به ورزش و مىتواند بىارزش باشد، مانند عادت به سیگار. اما اگر امرى فطرى شد، یعنى بر اساس فطرت و سرشتِ پاکى که خداوند در نهاد هر بشرى قرار داده انجام شد، همواره با ارزش است.
- امتیاز فطرت بر عادت آن است که زمان و مکان، جنس و نژاد، و سنّ و سال در آن تأثیرى ندارد و هر انسانى از آن جهت که انسان است آن را داراست؛ مانند علاقه به فرزند که اختصاص به نسل و عصر خاصّى ندارد و هر انسانى فرزندش را دوست مىدارد. اما امورى چون شکل و فرم لباس یا نوع غذا، از باب عادت است و در زمانها و مکانهاى مختلف، تفاوت مىکند. در بعضى مناطق، چیزى مرسوم است که در جاهاى دیگر رسم نیست.
- عبادت و پرستش، یکى از امور فطرى است و بنابراین قدیمىترین، زیباترین و محکمترین آثار معمارىِ بشر، مربوط به معبدها، مسجدها، بتکدهها و آتشکدههاست.هزینههاى سنگینى که در ساختمان کلیساها، کنیسهها، معابد هندوها و مساجد صرف مىشود، همه جلوههایى از روح پرستش در وجود آدمى است. پرستش، ریشه عمیق فطرى دارد؛ گرچه انسان خود از آن غافل باشد. به قول مولوى:
همچو میل کودکان با مادران ..... سِرّ میل خود نداند در لبان
- عبادت، وسیله دریافت الطاف الهى است. حضرت موسى علیه السلام براى دریافت تورات، چهل شبانهروز در کوه طور به عبادت و مناجات پرداخت و پیامبر گرامى اسلام پیش از دریافت وحى، مدّتهاى طولانى در غار حرا به عبادت مشغول بود. در روایات آمده است: «مَنْ اخْلَصَ الْعِبادَة لِلّهِ ارْبَعینَ صَباحاً ظَهَرتْ یَنابیعُ الْحِکْمةِ مِنْ قَلْبِهِ عَلى لِسانِهِ؛ هر کس چهل شبانه روز تمام کارهایش رنگ عبادت و خلوص داشته باشد، خداوند چشمههاى حکمت را از قلبش بر زبانش جارى مىسازد.»
- قرآن از کسانى که خدا را بهخاطر خود مىخوانند و فقط در مشکلات به سراغ او مىروند و در غیر آن خدا را فراموش مىکنند، انتقاد کرده است و مىفرماید: «فَاذا رَکِبُوا فِى الْفُلْکِ دَعَوُا اللّهَ مُخْلِصینَ لَهُ الدّین فَلمّا نَجّاهُمْ الَى الْبرِّ اذا هُمْ یُشْرِکوُن»؛ «2» هرگاه بر کشتى سوار شوند و در آستانه غرق شدن قرار گیرند، با اخلاص خدا را مىخوانند، اما همین که به خشکى پا گذارند و نجات یابند براى خدا شریک قائل مىشوند.
- امیرمؤمنان علیه السلام در مناجات چنین مىگوید: «الهى ما عَبَدْتُک خَوْفاً مِنْ نارِک وَ لا طَمَعاً فى جَنَّتِک بَلْ وَجَدْتُک اهْلًا لِلْعِبادَةِ فَعَبْدتُک؛ خداوندا، عبادت من نه از ترس دوزخ و نه به طمع بهشت توست، بلکه براى آن است که تو را شایسته پرستش یافتم پس تو را عبادت کردم.» «3»
- خداوند در آفرینشِ انسان، تمام ویتامینهایى را که نوزاد به آن نیاز دارد در شیر مادر جمع کرده و آن را غذایى کامل قرار داده است. در میان دستورات الهى نیز، نماز کاملترین فرمان است که خداوند تمام ارزشها را به گونهاى در آن قرار داده است.
- یاد خدا، یک ارزش و وسیله آرامش دلهاست و نماز یاد خداست. یاد قیامت یک ارزش و بازدارنده از گناه و فساد است و نماز یادآور «یَوْم الدِّینِ» است. در خطّ پاکان و صالحان بودن یک ارزش است و ما در نماز از خدا مىخواهیم در «صِراطَ الَّذِینَ أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ» قرار بگیریم. انزجار و برائت از ستمپیشگان و گمراهان یک ارزش است که با گفتن «غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ وَ لَاالضّالِّینَ» آن را اعلام مىداریم. عدالت در رأس همه ارزشهاست و شرط امام جماعت نماز است. پیروى از امام جماعت در نماز، یک اصلِ با ارزش اجتماعى است که بهجاى تکروى، تابع رهبرى جامعه باشیم. ایستادن رو به قبله یادآور ارزشهاى بسیارى است؛ مکّه، شکنجهگاه بلال، قربانگاه اسماعیل، زادگاه على، پایگاه قیام مهدى، آزمایشگاه ابراهیم و عبادتگاه تمام انبیا و اولیاست.
- در نماز هرچه هست حرکت است: در رکوع و سجود و قیام، و رفتن به مسجد و مصلّى؛ پس ساکن و ساکت نباش، بلکه همواره در تلاش و حرکت باش، البتّه در جهت خداوند و بهسوى او. در نماز روح و جان انسان غبارروبى مىشود. نماز، غبار غرور و تکبر را مىریزد، چون هر شبانهروز دهها بار بلندترین نقطه بدن را به خاک مىمالد و سجده بر خاک بهتر از سجده بر سنگ است که تذلّل، در به خاک مالیدن است.
- با بدن و لباس پاک، بر زمینِ پاک سجده کن که جز از این راه نمىتوان به سرچشمه پاکى رسید.
- نماز، از هنگام تولد تا لحظه مرگ همراه ماست؛ نوزاد که به دنیا مىآید در گوش راست او اذان و در گوش چپش اقامه گویند که سفارش به نماز است: «حىّ على الصلوة». به هنگام مرگ نیز با خواندن نماز میّت او را به خاک سپارند و دفن کنند. پس در طول زندگى باید همواره در حال بندگى او بود: «واعبُد رَبّک حتّى یَأتِیکَ الیَقِین» «1»
- نماز پیوند انسان با طبیعت است. براى شناخت وقت نماز باید هر صبح و ظهر و شام به خورشید نظر کنى. براى بهدست آوردن قبله به ستارگان توجه کنى، و براى انجام نمازهاى مستحب در آغاز هر ماه، به حرکات ماه دقت کنى. براى انجام غسل و وضو به آب، و براى سجده و تیمم به خاک رو آورى. این ارتباط میان نماز با خورشید و ماه و ستاره و آب و خاک بهدست کدام طرّاح حکیم برنامهریزى شده است؟!
- اگر زینت و نظافت یک ارزش است، اسلام سفارش مىکند که: «خُذُوا زینَتَکُم عِنْدَ کُلِّ مَسْجِد»؛ «1» به هنگام شرکت در مساجد، خود را زینت کنید و زینتهاى خود را برگیرید. با لباس پاکیزه و معطّر وارد مسجد شوید.
- در نماز روح و جان انسان غبارروبى مىشود. نماز، غبار غرور و تکبر را مىریزد، چون هر شبانهروز دهها بار بلندترین نقطه بدن را به خاک مىمالد و سجده بر خاک بهتر از سجده بر سنگ است که تذلّل، در به خاک مالیدن است.
- آیا اگر کسى به یقین رسید، نمازش را ترک کند؟! پاسخ: اگر گفتند: نردبان بگذار تا دستت به شاخه بالاى درخت برسد، معنایش این نیست که هرگاه دستت به شاخه رسید، نردبان را بردار؛ چون سقوط مىکنى. کسى که از عبادت جدا شود، مثل کسى است که از آسمان سقوط کند: «فَکَأَنَّما خَرَّ مِنَ السَّماءِ». «3» بهعلاوه کسانى که به یقین رسیدهاند، مانند رسول خدا و امامان معصوم علیهم السلام، لحظهاى از عبادت دست برنداشتند؛ بنابراین مراد آیه، بیان آثار عبادت است، نه تعیین محدوده عبادت
- براى عبادت، سه نوع شرط مطرح شده است: الف) شرط صحّت، نظیر طهارت و قبله؛ ب) شرط قبولى، نظیر تقوى؛ ج) شرط کمال، نظیر خضوع و خشوع. «4»
- شب زندهدارى و نیایش وَ الَّذِینَ یَبِیتُونَ لِرَبّهِمْ سُجَّداً وَ قِیاماً «64» آنان در حال سجده و قیام براى پروردگارشان، شبزندهدارى مىکنند.
- عبادت و نیایش پیامبر و تجلیل خداوند: عبادتهاى پیغمبر را بگویم «آمَنَ الرَّسُولُ بِما أُنْزِلَ إِلَیْهِ مِنْ رَبِّهِ» (بقره/ 285) قرآن مىگوید: پیغمبر به آنچه به آن نازل مىشد، خودش به آن ایمان داشت. خودش معتقد به حرفش بود ایمان داشت «فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّکَ وَ کُنْ مِنَ السَّاجِدینَ» (حجر/ 98) آیات زیادى داریم که خدا به پیغمبر مىفرماید «فَسَبِّحْ» تسبیح کن خدا را «وَ مِنَ اللَّیْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلَهً» (اسراء/ 79) پاشو سحرها نماز شب بخوان. تهجد داشته باش، بعد وقتى دستور مىآید که نماز شب بخوان! پیامبر به قدرى نماز شب مىخواند، که خدا مىگوید:
- جامعیت اسلام در نماز و نیایش: به مسجد که مىروى هم عبادت است. هم سیاست هست. نماز جمعه اش میتینگ است، عبادت هم هست، سیاست هست. یعنى همه با هم. سجده مىکنید، بهترین حال در نماز سجده است، بهترین نوع خون رسانى به مغز همان حالت سجده است. سجده براى بندگى است. اما در همان سجده بهترین وقتى است که خون به مغز انسان مىرسد. یعنى قرب به خدا با سلامتى اش به هم جوش خورده است.
- مىروى که نماز بخوانى، مىگوید مسواک بزن که یک رکعت برابر با هفتاد رکعت است. با آب سرد وضو بگیر که هر چقدر که آب سرد روى پوست بدن باشد نشاطش بیشتر است. «قَدْ قَامَتِ الصَّلَاه» همه حضور در صحنه. همه کنار هم بایستید. یاد شهدا، مهر کربلا. در یک نماز از خونرسانى به مغز تا یاد شهدا، ورزش کمر، تا مسواک، تا آب سرد، حقوق. اگر دگمه با نخ دزدى باشد نماز شما باطل است. سیاسى، عمرى نماز بخوانى اما اگر رهبرت رهبر الهى نباشد نمازت قبول نیست. اگر همسر ها همدیگر را اذیت کنند نمازشان قبول نیست.
- 7- یاد خدا، از راه نماز و دعا و نیایش «أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» اگر مىخواهیم نپوکیم بهترین اهرم یاد خداست. حالا یاد خدا از چه طریقى، از طریق نماز، بهترین یاد خداست. «أَقِمِ الصَّلاهَ لِذِکْرى» (طه/ 14) از طریق دعا، دعا هم لازم نیست عربى باشد. فارسى دعا کن. ما آنکه واجب است عربى بگوییم، فقط نماز است آن هم 20 کلمه است اسلام خواسته همه یک زبان متحد باشند. باقى چیزها را فارسى بگویید. اگر بتوانید عربى بگویید، چه بهتر. قرآن، نماز، دعا، توکّل، اگر خدا را بشناسیم، به او توکّل مىکنیم. «وَ تَوَکَّلْ عَلَى الْحَىِّ الَّذى لا یَمُوت» (فرقان/ 58) همه مىمیرند. آن کسى که «لا یموت» است خداست.
- 4- بهترینها در نماز و نیایش با خدا : حالا ایمان به خدا خیلى شاخه دارد. یک شاخهاش نماز است. شما روى نماز، روى مهندسى نماز فکر کردهاید؟
- چه خصوصیاتى دارد؟ روى نماز یک خرده دقّت کنید. هرچه بهترین است، در نماز هست.
- بهترین خانههاى دنیا کعبه است. در نماز رو به کعبه است.
- بهترین کلمات قرآن است. در نماز باید قرآن بخوانیم. حمد و قل هو الله، قرآن است.
- بهترین لباس را گفتند در نماز بپوشید. در نماز بهترین لباست را بپوش.
- بهترین طلاها را زنها و بهترین وسائل آرایش را زنها در نماز استفاده کنند.
- یعنى زن که سر نماز مىرود، انگار عروس مىشود. مىدانید چه اثر تربیتى دارد؟ دختر بچه مىآید مىبیند، مامان مىخواهى عروسى بروى؟ مىگوید: نه، مىخواهم نماز بخوانم؟ نماز مىخوانى عروس شدى؟ آره، مىخواهم عروسى بروم. الله اکبر!
- با خدا مىخواهم حرف بزنم. ولذا دخترها به مادرشان مىگویند: برویم عروسى! نمىگویند: مسجد برویم. چون مادرش در عروسى آرایش مىکند، در مسجد یک امّل مىآید. ولذا مىگوید: عروسى برویم.
- اگر این زن وقت نماز خودش را آرایش کند، بچه هم نماز خوان مىشود. به ما گفتند: مسجد مىروید با لباس شیک بروید، «خُذُوا زینَتَکُمْ عِنْدَ کُلِّ مَسْجِدٍ» (اعراف/ 31)
- 1. دعا کننده و نیایش گر : حضرت ابراهیم (علیه السلام) ان ابراهیم لحلیمٌ
- 2. پیامبر اکرم (صل الله علیه وآله ) وَ اسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ نساء/ 64.
- 3. حضرت زکریا (علیه السلام ) هُنا لِکَ دعا زکریا ربه قال رب هب لی من لدنک ذریة طیبه إنّک سمیع الدعا- فنادته الملائکة وهو قائم یصلی فی المحراب ان الله بیبشرک آل عمران/ 38 و 39
- 2. آداب نیایش گر ودعا کننده..1. اهمیت دعا را بداند و آن را کم نشمارد : قَالَ أَمِیرُ الْمُومِنِینَ (علیه السلام): فَلا تَسْتَصْغِرَنَّ شَیْئاً مِنْ دعائِهِ فَرُبَّمَا وَافَقَ إِجَابَتَهُ وَ أَنْتَ لا تَعْلَمُ وَ أَخْفَی وَلِیَّهُ فِی عِبَادِهِ خصال صدوق، ج 1، ص 209.
- 2. به اجابت دعا خوش گمان باشد: قَالَ الصَّادِقُ (علیه السلام): إِذَا دَعَوْتَ فَظُنَّ أَنَّ حَاجَتَکَ بِالْبَابِ کافی، ج 2، ص 473.
- 3. در دعا تضرع و ابتهال داشته باشد: قَالَ عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ (علیه السلام): إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ (ص) کَانَ یَرْفَعُ یَدَیْهِ إِذَا ابْتَهَلَ وَ دعا کَمَنْ یَسْتَطْعِمُ أمالی طوسی، ص 585.
- 4. با خوف و طمع دعا کنند: وَ ادْعُوهُ خَوْفاً وَ طَمَعاً اعراف/ 56.
- 5. یقین به اجابت دعا داشته باشد: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صل الله علیه وآله): ادْعُوا اللَّهَ وَ أَنْتُمْ مُوقِنُونَ بِالاجَابَةِ عدهالداعی، ص 144.
- 6. هنگام دعا امید به غیر خدا نداشته باشد وَ یَسْتَجِیبُ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ شوری/ 26.
- 7. با اخلاص دعا نماید وحضور قلب داشته باشد مُخْلِصِینَ اعراف/ 29.
- 8. در دعا بلند نظر باشد قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صل الله علیه وآله): اللَّهُمَّ أَغْنِ کُلَّ فَقِیرٍ اللَّهُمَّ أَشْبِعْ کُلَّ جَائِعٍ المصباح کفعمی، ص 617
اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
- ۰۱/۰۳/۲۷