عید غدیر1 : از اکمال دین، اتمام نعمت، رضایت حقّ و یأس کفّار به تنهایى در روزى اتفاق افتد، کافى است که آن روز از «ایّاماللّه» باشد. تا چه رسد به روزى مثل غدیر، که همهى این ویژگىها را یک جا دارد.
چهارشنبه, ۳۰ تیر ۱۴۰۰، ۰۴:۵۲ ب.ظ
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمد للّه رب العالمین بارى الخلائق اجمعین و الصلاة و السلام على عبد اللّه و رسوله، و حبیبه و صفیه، و حافظ سره و مبلغ رسالاته، سیدنا و نبینا و مولانا ابى القاسم محمد (ص)، و على آله الطیبین الطاهرین المعصومین اعوذ باللّه من الشیطان الرجیم
- حدیث غدیر -. امروز عید غدیر اولین روز فعالیت در این وبلاگ برای بنده است امیدوارم ... به عنایت امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف شرمنده حضرت نباشم 30 تیر1400 شمسی..
- گفتیم علاوه بر اینکه هرکس که مرجع دین است، زعیم دین هم باید همو باشد، در مسأله زعامت هم پیغمبر تصریح کرده است. یک نمونه آن حدیث غدیر است که پیغمبر اکرم آن را در غدیر خم و در حجّةالوداع فرمودند. حجّةالوداع آخرین حج پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله است و شاید ایشان بعد از فتح مکه یک حج بیشتر نکردند، البته قبل از حجّةالوداع حج عمره کرده بودند. رسول اکرم صلاى عام دادند و مخصوصاً مردم را دعوت کردند که به این حج بیایند. همه را جمع کردند و بعد در مواقع مختلف، در مسجدالحرام، در عرفات، در منى و بیرون منى، در غدیرخم و در جاهاى دیگر خطابههاى عمومى خود را القاء کردند. از جمله در غدیرخم بعد از آنکه جا به جا مطالبى را فرموده بود، مطلبى را به عنوان آخرین قسمت با بیان شدیدى ذکر نمود. به نظر من فلسفه اینکه
- پیغمبر این مطلب را در آخر فرمود همین آیهاى است که در آنجا قرائت کرد: یا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ. بعد از اینکه پیغمبر اکرم در عرفات و منى و مسجدالحرام کلیات اسلامى را در باب اصول و فروع بیان کرده- که مهمترین سخنان ایشان است- یکمرتبه در غدیرخم این طور مىفرماید: مطلبى است که اگر آن را نگویم هیچ چیز را نگفتهام. فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ به من گفتهاند که اگر آن را نگویى هیچ چیز را نگفتهاى یعنى همه هبا و هدر است. بعد مىفرماید: ا لَسْتُ اوْلى بِکُمْ مِنْ انْفُسِکُمْ؟ (اشاره به آیه قرآن است که: النَّبِیُّ أَوْلى بِالْمُؤْمِنِینَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ) آیا من حق تسلط و ولایتم بر شما از خودتان بیشتر نیست؟ همه گفتند: بَلى یا رَسولَ اللَّه.
- حضرت فرمود: مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَهذا عَلِىٌّ مَوْلاهُ. این حدیث هم مثل حدیث ثقلین داراى اسناد زیادى است.
خلاصهاى از بحث غدیر را چند سال پیش در مشهد همین کانونیها به صورت کتاب منتشر کردند. البته من هنوز آن را نخواندهام ولى برخى از رفقایمان که وارد هستند خواندهاند، مىگویند خیلى خوب است. لااقل آن را مطالعه کنید.
- اگر ما بخواهیم مدارک احادیثى مثل حدیث غدیر را که مىگوییم متواتر است یا حدیث ثقلین را- که آقاى میرحامد حسین صاحب عبقات الانوار کتابى با قطع بزرگ و در چهارصد صفحه درباره مدارک آن نوشته است- بررسى کنیم، خیلى طولانى مىشود. ممکن است احتیاج به بحث بیشترى داشته باشد ولى من مایلم که جوهر بحث را در مسأله امامت عرض کرده باشم همراه با یک اشاره نسبتاً اجمالى به مدارکى که اهل تشیع در باب امامت دارند مجموعه آثار استاد شهید مطهرى، ج4، ص: 737
- غدیر در قرآن- دو مطلب جداى از هم در این آیه بیان شده است، یک مطلب مربوط به تحریم گوشتهاى حرام، مگر در موارد اضطرار و مطلب دیگر مربوط به کامل شدن دین و یأس کفّار که این قسمت کاملًا مستقلّ است، به چند دلیل:
- الف: یأس کفّار از دین، به خوردن گوشت مردار یا نخوردن آن ارتباطى ندارد.
- ب: روایاتى که از طریق شیعه و سنى در شأن نزول آیه آمده، در مقام بیان جملهى «الْیَوْمَ یَئِسَ الَّذِینَ کَفَرُوا» و «الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ» است، نه مربوط به جملات قبل و بعد از آن، که درباره احکام مردار است.
- ج: طبق روایات شیعه و سنّى، این قسمت از آیه: الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ ... پس از نصب علىّبن ابىطالب علیهما السلام به امامت در غدیرخم نازل شده است.
- د: غیر از دلائل نقلى، تحلیل عقلى نیز همین را مىرساند، چون چهار ویژگى مهم براى آن روز بیان شدهاست: 1. روز یأس کافران، 2. روز اکمال دین، 3. روز اتمامنعمت الهى بر مردم، 4. روزى که اسلام به عنوان «دین» و یک مذهب کامل، مورد پسند خدا قرار گرفته است.
- حال اگر وقایع روزهاى تاریخ اسلام را بررسى کنیم، هیچ روز مهمى مانند: بعثت، هجرت، فتح مکّه، پیروزى در جنگها و ... با همهى ارزشهایى که داشتهاند، شامل این چهار صفت مهم مطرح شده در این آیه نیستند؛ حتّى «حجّةالوداع» هم به این اهمیّت نیست؛ چون حج، جزئى از دین است، نه همهى دین.
- * امّا بعثت، اوّلین روز شروع رسالت پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله است که هرگز نمىتوان گفت روز اوّل بعثت، دین کامل شده است.
- * امّا هجرت، روز هجرت پیامبر صلى الله علیه و آله به فرمان خداست، روز حملهى کفّار به خانه پیامبر است، نه روز یأس آنان.
- * امّا روزهاى پیروزى در جنگ بدر و خندق و ... تنها کفّارى که در صحنهى نبرد بودند، مأیوس مىشدند، نه همهى کفار، در حالى که قرآن مىفرماید: الْیَوْمَ یَئِسَ الَّذِینَ کَفَرُوا ...همه کفّار مأیوس شدند.تفسیر نور(10جلدى)، ج2، ص: 237
- * امّا حجّةالوداع که مردم آداب حج را در محضر پیامبر صلى الله علیه و آله آموختند، تنها حج مردم با آموزش پیامبر کامل شد، نه همهى دین در حالى که قرآن مىفرماید: «الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ»
- * امّا غدیرخم روزى است که خداوند فرمان نصب حضرت على را به جانشینى پیامبر صلى الله علیه و آله صادر کرد، تنها آن روز است که چهار عنوان ذکر شده در آیه «أَکْمَلْتُ، أَتْمَمْتُ، رَضِیتُ، یَئِسَ الَّذِینَ کَفَرُوا» با آن منطبق است.
- * امّا یأس کفّار، به خاطر آن بود که وقتى تهمت وجنگ وسوءقصد بر ضد پیامبر، نافرجام ماند، تنها امید آنها مرگ پیامبر صلى الله علیه و آله بود. نصب علىّبن ابىطالب علیهما السلام به همه فهماند که اگر آن حضرت پسرى مىداشت، بهتر از على نبود وبا مرگ او دین او محو نمىشود؛ زیرا شخصى چون علىّبن ابىطالب علیهما السلام جانشین پیامبر صلى الله علیه و آله و رهبر امّت اسلام خواهد بود. اینجا بود که همهى کفّار مأیوس شدند.
- * امّا کمال دین، به خاطر آن است که اگر مقرّرات وقوانین کامل وضع شود، لیکن براى امّت و جامعه، رهبرى معصوم وکامل تعیین نشود، مقرّرات ناقص مىماند.
- * امّا اتمام نعمت، به خاطر آن است که قرآن بزرگترین نعمت را نعمت رهبرى وهدایت معرّفى کرده است، اگر پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله از دنیا برود ومردم را بىسرپرست بگذارد، کارى کرده که یک چوپان نسبت به گله نمىکند. چگونه بدون تعیین رهبرى الهى نعمت تمام مىشود.
- * امّا رضایت خداوند، براى آن است که هرگاه قانون کامل ومجرى عادل بهم گره بخورد، رضایت پروردگار حاصل مىشود.
- اگر هر یک از اکمال دین، اتمام نعمت، رضایت حقّ و یأس کفّار به تنهایى در روزى اتفاق افتد، کافى است که آن روز از «ایّاماللّه» باشد. تا چه رسد به روزى مثل غدیر، که همهى این ویژگىها را یک جا دارد. به همین دلیل در روایات اهلبیت علیهم السلام عید غدیر از بزرگترین اعیاد به شمار آمده است.
- آثار اشیا، گاهى مترتّب بر جمعبودن همه اجزاى آن است، مثل روزه که اگر یک لحظه هم پیش از اذان، افطار کنیم، باطل مىشود، از این جهت کلمه «تمام» به کار رفته است: «أَتِمُّوا الصِّیامَ إِلَى اللَّیْلِ» و گاهى به گونهاى است که هر جزء، اثر خود را دارد، مثل تلاوت آیات تفسیر نور(10جلدى)، ج2، ص: 238
- قرآن که کمالش در تلاوت همهى آن است و هر قدر هم خوانده شود، ثواب دارد. گاهى بعضى اجزا به گونهاى است که اگر نباشد، یک مجموعه ناقص است، هر چند همهى اجزاى دیگر هم باشد، مثل خلبان و راننده که هواپیما و ماشین بدون آنها بىثمر و بىفایده است.
- رهبرى و ولایتِ حقّ هم چنین است، چون انسان را با خدا گره مىزند و بدون آن، آفریدهها و نعمتها به نقمت تبدیل مىشود وانسان را به خدا نمىرساند.
- پیغمبر فرمود هرکس که دوست من است و مرا دوست دارد، على را هم دوست داشته باشد. ما مىگوییم این چه حرفى است که پیغمبر در غدیرخم مردم را جمع کند که هرکس مرا دوست دارد على را هم دوست داشته باشد! این چه خصوصیتى دارد؟ على را فقط دوست داشته باشید؟! مخصوصاً با ضمیمه شدن ا لَسْتُ اوْلى بِکُمْ مِنْ انْفُسِکُمْ و نیز با توجه به کلمه «مولا» که اساساً در هیچ جا به معنى دوست نیامده است.
- سؤال: آیا آیه الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دِیناً بعد از واقعه غدیرخم نازل شده است؟ جواب: خیر، در غدیر خم بوده است.
- آیه «الیوم یئس ...» و مسأله امامت
- اساس فکر شیعه در مسأله امامت با فکر اهل تسنن مختلف است و این دو فکر از ریشه با یکدیگر اختلاف دارند. لهذا به این صورت درباره این مسأله بحث کردن که ما قائل به امامتیم، آنها هم قائل به امامت، ولى شرایط امامت از نظر ما و آنها متفاوت است، اساساً درست نیست. چون آن چیزى که شیعه به نام امامت معتقد است، غیر از آن چیزى است که آنها به نام امامت معتقدند. کما اینکه مسألهاى که به این شکل طرح مىشود که آیا امامت به نصّ است یا به شورا یعنى آیا امام را پیغمبر باید تعیین کرده باشد یا مردم باید او را انتخاب کنند نیز به این صورت صحیح نیست،
- زیرا آنچه شیعه در باب امامت مىگوید و مىگوید به نصّ است، غیر از آن چیزى است که اهل تسنن مىگویند و مىگویند به شوراست. نه اینکه درباره یک چیز بحث مىکنند و یکى مىگوید آن چیز به نصّ است و دیگرى مىگوید همان چیز به شوراست. در واقع باید چنین گفت که در نظر شیعه مسألهاى به نام امامت مطرح است که اهل تسنن از اساس آن را قبول ندارند نه اینکه در شرایطش با آنها اختلاف دارند. درست مثل مسأله نبوت است در مقابل منکرین نبوت.
- شیعه امامت را در سطحى آنچنان بالا مىبرد که قهراً اگر کسى آن فرضیه را پیش بکشد و قبول کند، نمىتواند قبول نکند که امام باید از طرف خدا تعیین شده باشد. همین طور که در نبوت هیچگاه نمىگویند مردم بنشینند و نبى انتخاب کنند، قهراً در مورد امام در آن سطحى که شیعه مىگوید نیز جاى این حرف نیست که مردم بنشینند و چنان شخصى را انتخاب کنند.
- در جلسه پیش ما آن سلسله مراتب و شرایطى را که شیعه در باب امامت مىگوید عرض کردیم و رسیدیم به اینجا که شیعه مسأله را از بالا شروع مىکند و مىآید پایین. بعد مىگویند براى اینکه این فقط یک فرضیه نباشد باید ببینیم آیا واقعاً با توجه به آنچه که ما در باب امامت در آن سطح عالى مىگوییم، پیغمبر اکرم کسى را براى این مقام تعیین کرده است؟ آیا قرآن فرموده است یا نه؟
- اول در نظر داشتم که به همان ترتیب حرفهاى خواجه در تجرید مطالب را عنوان کنم ولى به مناسبت اینکه چند روز دیگر روز عید غدیر است، به نظرم رسید که بهتر این است که ما همین آیات مربوط به غدیر را معنى و ترجمه کنیم و شرح بدهیم. مجموعه آثار استاد شهید مطهرى، ج4، ص: 754
- بررسى آیه «الْیَوْمَ یَئِسَ ...» در اوایل سوره مائده این آیه آمده است:الْیَوْمَ یَئِسَ الَّذِینَ کَفَرُوا مِنْ دِینِکُمْ فَلا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دِیناً.
- این دو قسمت که هردو با «الیوم» شروع مىشوند، ضمن یک آیه هستند نه دو آیه، و قدر مسلّم این است که هردو هم مربوط به یک مطلب است نه دو مطلب. ترجمه این آیه را عرض مىکنم بعد به شرح معنى آن از روى قرائن مىپردازم.
- کلمه «یوم»- یعنى روز- وقتى با «الف و لام» ذکر مىشود (الف و لام عهد) گاهى به معنى آن روز است و گاهى به معنى امروز، در هر دو مورد به کار برده مىشود. به معنى «آن روز» در جایى به کار مىرود که قبلًا یک روزى را نام بردهاند بعد مىگویند در آن روز. ولى اگر بگوییم فلان کس الیوم وارد شد یعنى همین امروز وارد شد. الْیَوْمَ یَئِسَ الَّذِینَ کَفَرُوا مِنْ دِینِکُمْ (حالا ما نمىگوییم مقصود آن روز است یا امروز، شرحش را بعد مىدهیم.)
- در آن روز (یا امروز) کافران از دین شما مأیوس شدند فَلا تَخْشَوْهُمْ پس، از آنها دیگر بیم نداشته باشید. یعنى چه آنها از دین شما مأیوس شدند؟ یعنى آنها دیگر مأیوس شدند که بر دین شما پیروز و فائق شوند و آن را از میان ببرند. چون مأیوس شدند دست از کار و فعالیت و آن روشى که قبلًا علیه اسلام داشتند برداشتند.
- از آنها دیگر بیم نداشته باشید. جمله بعد خیلى عجیب است، مىفرماید: وَ اخْشَوْنِ اما از من بترسید.صحبت این است که امروز از ناحیه آنها بیم نداشته باشید ولى از ناحیه من بیم داشته باشید، با توجه به اینکه بحث درباره خود دین است. بیم از آنها این بود که از ناحیه آنان به این دین آسیب برسد. مىفرماید نترسید، دیگر آنها نمىتوانند آسیبى برسانند
- وَ اخْشَوْنِ از من بترسید. قهراً معنایش این است که اگر آسیبى به این دین برسد، از طرف من مىرسد. حال این چه مفهومى مىتواند داشته باشد که بعد از این از کفار بر دین خودتان نترسید، از من بترسید. بعد عرض مىکنیم که مقصود چیست.
- الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ آن روز (یا امروز) دین شما را کامل کردم، به حد کمال رساندم وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی و نعمت خودم را به پایان رساندم. در اینجا دو کلمه نزدیک به هم ذکر شده است: اکمال و اتمام. این دو کلمه خیلى به هم نزدیکند: کامل کردم یا تمام کردم. مجموعه آثار استاد شهید مطهرى، ج4، ص: 755
- فرق اکمال و اتمام- فرق این دو کلمه (در فارسى و بیشتر در عربى) با یکدیگر این است که «تمام» در جایى گفته مىشود که یک چیزى اجزایش باید پشت سر یکدیگر بیاید؛ تا وقتى که هنوز همه اجزایش مرتب نشده، مىگوییم ناقص است؛ وقتى که آخرین جزئش هم آمد، مىگوییم تمام شد.
- مثل یک ساختمان که مىگوییم ساختمان تمام شد. یک ساختمان تا وقتى که پایههایش را بالا آوردهاند و حتى سقف آن را هم زدهاند، تمام نیست. تا همه اجزایى که براى یک ساختمان لازم است- که اگر نباشد از آن ساختمان نمىشود استفاده کرد- نباشد، مىگوییم این ساختمان تمام نیست. وقتى همه اجزاء بود به طورى که بتوان در آن سکنى گزید، مىگوییم تمام شد. اما در مسأله «کامل» این طور نیست که [شىء غیر کامل] جزء ناقصى دارد بلکه ممکن است هیچ جزء ناقص و ناتمامى نداشته باشد ولى هنوز کامل نباشد. مثلًا یک جنین در رحم مادر به حد تمام مىرسد یعنى همه ساختمانش تمام مىشود، بچه هم به دنیا مىآید ولى هنوز انسان کاملى نیست یعنى آن رشدى را که باید بکند نکرده است. رشد کردن غیر از این است که جزء ناقصى داشته باشد. در واقع اختلاف کامل و تمام با یکدیگر اختلاف کیفى و کمّى است. مجموعه آثار استاد شهید مطهرى، ج4، ص: 755
الحمد للّه رب العالمین اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
- ۰۰/۰۴/۳۰
حسین جان خوش اومدی عید رو هم بهت تبریک میگم!