مجلس اول : فضیلت زیارت عاشورا 2- اگر کسى کارى براى ظالم بکند آن کار حرام نیست و مزد آن هم حرام نمیباشد گرچه هم کار و هم مزد آن مکروه است .
سه شنبه, ۱۸ آبان ۱۴۰۰، ۰۶:۵۳ ق.ظ
- بسم الله الرحمن الرحیم
- اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهمشرح زیارت عاشورا... مجلس اول : فضیلت زیارت عاشورا 2-
- شیخ صاحب جواهر درباره علامه بحرالعلوم میفرماید: صاحب الکرامات الباهرة و المعجزات القاهرة . در هر صورت (محمد بن اسماعیل)مرد ثقه اى بود و کتاب حجى نوشته که گویا از همان کتاب روایت میکند.
- صالح بن عقبه راوى دوم سند زیارت است که (محمد بن اسماعیل)از او نقل میکند. علماى رجال صالح را شخص ثقه اى دانسته روایات او را قبول دارند. کتابى نوشته بود که (محمد بن اسماعیل) از آن کتاب نقل میکند. نجاشى در رجال خود(محمد بن اسماعیل) مدح نموده وشیخ درالفهرست او را ذکر کرده و میفرماید:له کتاب واین نیز شهادت برمذهب او دارد.
- وزیرشیخ ملتزم بذکرعلماى امامیه است، مگرآنجاکه تصریح به خلاف کند.تنها قدحى که درمورد اوشده ازعلامه فرموده :کذاب غال لایلتفت الیه.
- استاد کل وحید بهبهانى فرموده اند که این قدح ازابن غضائرى است زیرا این شخص غالب روات را غالى میداند و نسبت غلو به آنها میدهد. واین بجهت روایاتى است که در مدح اهلبیت نقل میکنند در زمان ما هم چنین است که اگر کسى روایات مدح اهلبیت را که متضمن مقام بلند آنانست نقل کند اورا مذمت میکنند ومیگویند این اخبار ضعیف است و لذا بسیارى از بى علمان هنوز زیر بار زیارت جامعه نمیروند.
- غالی گویند (شیعه داغ)چون مطالب او(محمد بن اسماعیل) را نتوانند درک کنند.مگس عرصه سسیمرغ نه جولانگه تست.عرض خود میبرى و زحمت ما میدارى.
- پدر صالح بن عقبه راوى سوم حدیث است . نام اوقیس و ازاصحاب حضرت صادق علیه السلام بوده است .
- شیخ مفید وابن شهرآشوب کلیه اصحاب امام صادق علیه السلام را توثیق کرده اند،حضرت وچهارهزار شاگرد ، شرح حال آنها مفصلست، بنابراین سند صحیح است و جاى بحث نیست مطلب مهم اینست که شیخ طوسى چگونه ازمحمد بن اسماعیل روایت کرده ممکن است کتاب حج محمد بن اسماعیل نزد شیخ بوده واز کتاب او نقل کرده است.
- یا آنکه طریق شیخ به تصریح علامه و دیگران به محمد بن اسماعیل صحیح است بلکه حاجت به تاءمل هم ندارد چه شیخ از مفید نقل میکند و مفید از صدوق از پدرش و او از احمد بن محمد بن عیسى و او از محمد بن اسماعیل که همه این طبقه از اکابر مشایخ امامیه میباشند.
- سند روایت سوم محمد بن خالد طیالسى امامى مذهب وجمعى ازثقاب و بزرگان از او روایت نموده اند در کوفه ساکن از اصحاب موسى بن جعفرعلیه السلام بوده است در سن نود و هفت سالگى از دنیا رفته و کتاب نوادرى از براى او بوده است که روات از این کتاب نقل کرده اند. سیف بن عمیرة کوفى که محمد بن خالداز او روایت میکند، این سیف هم از ثقات و از اصحاب امام صادق و موسى بن جعفر علیهما السلام بوده است . نخاشى و شیخ او را ثقه دانسته اند. کتابى داشته که جماعتى از روات از آن کتاب حدیث نقل کرده اند.
- ابن شهر آشوب او را واقفى دانسته و معذلک توثیق او را هم نموده است . زیرا بسیارى از روات واقفى مذهب بودند ولى علماء علم رجال روایات آنها را قبول نموده اند.چنانکه اخبار سایر فرق شیعه را نیز قبول کرده اند تا مادامى که مبانى دیگر ما مخالفتى نداشته باشد.
- بنابر اینکه سیف بن عمیرة ناقل زیارت عاشورا از واقفیه باشد روایت او قبول است آنهم در باب زیارات که مخالفتى با مبانى دینى ندارد.
- گذشته ازهمه اینها اگراین سیف بن عمیرة را هم قبول نکنیم از طریق دیگر سند محکمترى زیارت عاشورا بما رسیده که شرح آن خواهدآمد.
- صفوان بن مهران اسدى کوفى که سیف بن عمیرة ازو نقل میکند، مکنى به ابومحمد و بسیار ثقه و جلیل القدر بوده است .
- صفوان بن مهران اسدى ازاصحاب امام صادق علیه السلام بود از آنحضرت روایت میکند چنانکه دعاى علقمه را از آنحضرت نقل کرده است.
- ایمان و اعتقاد خود را درباره ائمه علیهم السلام به امام صادق علیه السلام عرضه داشت و حضرت هم به او فرمودند: رحمک الله
- صفوان همان کسى است که شتران زیادى داشت و به جهت سفر حج به هارون الرشید کرایه داد. چون خدمت حضرت موسى بن جعفرعلیه السلام رسید آنجناب فرمود..اى صفوان هر چیزى از تو نیکو و جمیل است مگر یک چیز که آن کرایه دادن شتر به هارون است .
- عرض کرد من براى سفر لهو و لعب و معصیت کرایه نداده ام بلکه براى راه مکه بوده است و خودم نیز کارگزار نیستم بلکه امر در دست غلامان من است
- حضرت فرمودند: کرایه از ایشان طلب ندارى ؟ گفت چرا. فرمودند دوست ندارى زنده باشند تا کرایه تو را بدهند؟
- گفت چرا. حضرت فرمودند: کسى که بقاى ایشانرا دوست داشته باشد از ایشانست و کسى که از ایشان باشد با ایشان وارد آتش مى شود.
- صفوان بعلت فرمایش امام تمام شتران خود را فروخت ، هارون چون از فروش شتران مطلع شد به صفوان گفت : بخدا قسم اگر براى حسن صحبت تو نبود هر آینه تو را مى کشتم .
- این صفوان زیارت روز اربعین امام حسین علیه السلام و دعاى علقمه عاشورا و زیارت وارث را از حضرت صادق علیه السلام روایت کرده.
- مکرر حضرت صادق علیه السلام را از مدینه بکوفه برده و با آن حضرت به زیارت قبر امیرالمؤ منین علیه السلام نایل گشته است ، لذا بر قبر آنحضرت خوب مطلع بوده و کرارا بزیارت میرفته و نمازهاى خود را نزد قبر آنحضرت میخوانده است.
- فرع : فقهاء فرموده اند اگر کسى کارى براى ظالم بکند آن کار حرام نیست و مزد آن هم حرام نمیباشد گرچه هم کار و هم مزد آن مکروه است .
- در صورتیکه فرمایش امام به صفوان اینست که شتران خود را به هارون کرایه مده تا در سفر حج از آنها استفاده کند. و نیز مرد دیگرى خدمت امام صادق علیه السلام آمده عرض کرد: گاهى روزى یکى از شیعیان شما تنگ میشود و امر دنیا برایش شدت پیدا میکند بنى امیه او را دعوت میکنند که نهرى بکند یا باغى اصلاح کند شما در این مورد چه میفرمائید؟
- حضرت فرمودند: من که دوست ندارم گره اى براى آنان بزنم یا سر مشکى را به جهت آنان ببندم اگر چه براى این عمل جزیى - آنچه بین مشرق و مغرب عالمست بمن بدهند.
- در روایت دیگرى حضرت صادق علیه السلام به یونس بن یعقوب فرمودند: در ساختمان مسجد هم به آنها کمک نکنید.
- سؤ ال : این روایات با فرعى که از فقها نقل شده چگونه سازش دارد؟ جواب : چون ائمه ما علیهم السلام در زمان خلفا بنى امیه و بنى عباس میزیستند و حق آنها توسط این خلفاء غضب شده بود
- لذا فرمودند شتر بآنها کرایه ندهید، برایشان مسجد نسازید و باغ و نهر آنها را اصلاح نکنید زیرا هر چه آنها قوى تر میشدند ائمه علیهم السلام بوده است که خلفاء ظلم و جور حق آنان را غصب مینمودند
- و لذا درروایت قبل حضرت فرمودند دوست ندارم گره اى براى آنان بزنم این لفظ دوست نداشتن دلالت بر حرمت ندارد آنهم درهمه زمانها.
- مردى از کتاب و نویسندگان بنى امیه که مال و ثروتى از دستگاه آنان بدست آورده بود خدمت امام صادق علیه السلام رسید و جریان مال و کار خود را خدمت حضرت عرض کرد.
- حضرت فرمودند: اگر بنى امیه کسى را پیدا نمیکردند که بروات و حواله جات و مالیات و دفاتر آنها را بنویسید و غنایم را جمع آورى کند و در جنگها اعانت آنها را نماید و در نماز به آنها اقتدا کند هر آینه حق ما را غضب نمیکردند.
- محمد بن احمد یحیى اشعرى میگوید که با على بن بلال در فید بر سر قبر محمد بن اسماعیل رفتیم ، على بن بلال بمن گفت که صاحب این قبر از حضرت رضا علیه السلام براى من روایت کرد که فرمودند هر کس نزد قبر برادر مؤ من خود رود و دوستش را بر قبر گذارد و هفت مرتبه سوره انا انزلنا بخواند از فزع اکبر یعنى ترس بزرگ روز قیامت ایمن گردد.
- در روایت دیگرى آمده که رو به قبله بنشیند و این سوره را بخواند. البته چیزهایى که باعث ایمنى از فزع اکبر میشود زیاد است که یکى از آنها دفن شدن درنجف اشرف میباشد. .
- این روایت مطلب بسیار مهمى را بما فهماند و آن اینکه محمد بن احمد اشعرى باعلى بن بلال از مدینه به زیارت قبر برادر مؤ من خود رفتند و براى او قرآن خواندند ولى ما مردم با اینکه قبر پدر و مادر و فامیل . دوستان در دسترسمان میباشد در ماه و سال هم بزیارت قبور آنها نمیرویم و یکى از علل گرفتاریهاى زیاد و سختى زندگى ما همینست که مردگان خود را فراموش کرده ایم .
- درهرصورت این ایمنى از فزع اکبر ممکن است براى خواننده قرآن باشد و ممکن است براى میت باشد چنانکه از بعضى روایات چنین ظاهر میشود.
- مرحوم محدث قمى میگوید که من در مجموعه اى دیدم که شیخ شهید بزیارت قبر استاد خود فخرالمحققین فرزند آیت الله علامه رفت و فرمود از صاحب این قبر نقل مى کنم که والد ماجدش به سند خود از حضرت امام رضا علیه السلام نقل کرد که هر که قبر برادر مؤ من خود را زیارت کند و نزد آن ، سوره قدر را بخواند و بگوید: اللهم جاف الارض عن جنوبهم و صاعد الیک ارواحهم وزدهم منک رضوانا و اسکن الیهم من رحمتک ما تصل به وحدتهم و تونس وحشتهم انک على کل شى ء قدیر .خواننده و میت از فزع اکبر ایمن شود.
- سید بن طاووس در کتاب جمال الاسبوع در اعمال روز پنجشنبه ذکر میکند که یکى از وظایف مردم اینست که نزد قبور مردگان روند زیارت کنند باین نحو که رو به قبله بنشینند و دست خود را بر قبر گذارده بگویند: اللهم ارحم غربته وصل وحدته و انس وحشته و امن روعته و اسکن الیه رحمة یستغنى بها عن رحمة من سواک والحقه بمن کان یتولاه .سپس هفت مرتبه سوره انا انزلنا را بخواند.
- در روایت است که هر کس این عمل را نزد قبر مؤ منى انجام دهد حقتعالى ملکى نزد قبر آن میت فرستد که خداوند را عبادت کند ثوابش را براى آن میت بنویسند و چون روز قیامت مبعوث شود آن ملک با او باشد و هر هول و ترسى را از او دفع گرداند تا اینکه حقتعالى وى را داخل بهشت سازد.
- بدیهى است اصول مذهب ما امامیه و مقام بلند آل محمد صلوات الله علیهم اجمعین به این کلمات پایمال نشود و از مقام ارجمند آن بزرگواران چیزى کاسته نگردد. چه اگر باین حرفها و ایرادات پایمال شدنى بود تاکنون پایمال شده بود.اشخاص بسیارى آمدند و کلماتى راجع به مقامات آل محمد گفتند و رفتند ولى دستشان بجائى نرسید اگر هم رسید دو روزى بود و استدامه نداشت . =========------- اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
- ۰۰/۰۸/۱۸