الف باء کتاب هفت گذینه: 15. هفت جزء از اجراء زکات واجب خداوند : لِکُلِ شَیْءٍ زَکَاةٌ : وَ زَکَاةُ الْعِلْمِ أَنْ یُعَلِّمَهُ أَهْلَه بخشش علم و دانش آنست که باهل و شایسته آن یاد داده مىشود.
چهارشنبه, ۸ دی ۱۴۰۰، ۰۸:۰۵ ق.ظ
- بسم الله الرحمن الرحیم
- اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
- الف باء کتاب هفت گذینه: زاء . سین 15.
- 7- هفت جزء از اجراء زکات واجب خداوند : وَ عَنِ الصَّادِقِ علیه السلام لِکُلِ شَیْءٍ زَکَاةٌ :
- وَ زَکَاةُ الْعِلْمِ أَنْ یُعَلِّمَهُ أَهْلَه بخشش علم و دانش آنست که باهل و شایسته آن یاد داده مىشود.
- 2- زکاة العقل. احْتِمَالُ الْجُهَّالِ امام على «علیه السلام »: زکات عقل، تحمّل کردن جاهلان است..
- 3- و زکاة الدّار بیت الضّیافة. زکات خانه، اطاق مهمان است.
- 4-کاة الظّفر: الاحسان. پیروزى زکات آن احسان و نیکو کارى است.
- 3- زکاة الیسار: العبرت از آنچه مایه عبرت است، بهرهمند گردد. آن گاه راه واضح را سیر کند،..
- 5 - زکاة الصحه. العاعة . زکات صحّت بدن کوشیدن در طاعت خداست. هل ینتظر أهل غضاضة الصّحّة إلّا نوازل السّقم.
- 6- زکاة الجمال : العفاف. زکات زیبایى ، عفّت و پاکدامنى باز ایستادن از محرمات است.
- 7- زکاة البدن . وَ زَکَاةُ الْأَبْدَانِ الصِّیَام لِکُلِ شَیْءٍ زَکَاةٌ وَ زَکَاةُ الْجَسَدِ صِیَامُ النَّوَافِلِ- زکات بدن روزه و نماز نافله است. .جلوههاىحکمت ص 403
- 7- هفت بار دور گره زمین : نور، بالاترین سرعت را در جهان ماده داراست و با سرعت سیصد هزار کیلومتر در ثانیه مىتواند در یک چشم بر هم زدن (یعنى کمتر از یک ثانیه) کره زمین را هفت بار دور بزند، به همین دلیل مسافتهاى فوقالعاده عظیم و سرسامآور نجومى را فقط با سرعت نور مىسنجند و واحد سنجش آنها سال نورى است، یعنى مسافتى که نور در یک سال مىپیماید.
- 7- هفت زمین حصار دار : موقوفات پیامبر (صل الله علیه وآله وسلم ) عبارت بودند از هفت زمین حصار دار (باغ و قلعه) که حضرت برای فاطمه (علیها السلام ) وقف کرده بودند که یکی از آنها فدک است. در جلد 22 بحار ص 297.
- ژاء+
- سین : سخن .سنگ .سال .سفر. سجده . سخنرانی. +
- 11. -هفت سال حال گیری : یک تاجرى چند تا بچه داشت. بچههایش هم ماشاءالله خوشتیپ و خوشگل! هم چند تا کارخانه، براى بچههایش هم کارخانه، هم بچههاى پولدار، هم باسواد، یک خانهى بسیار سلطنتى هم ساخت. در خانه چه استخرى و مىگفت: من با این وضعى که بچههاى من از لحاظ شکلى دارند، و سرمایه، و خانهاى که دارند، اصلًا ابرویشان را تکان بدهند، دخترها زنش مىشوند. ایشان شش، هفت سال است دنبال دختر مىگردد و دائم هرجا مىروند، نزدیک عقد یک چیزى پیش مىآید به هم مىخورد. آنوقت کارگرها با حقوق کم نان و سیبزمینى مىخورند، تند تند پسرهایشان را داماد مىکنند، دخترهایشان را ... مىگفت: خدا مىخواهد به من بگوید: آقا حواست جمع باشد، میگفت: خدا دارد حال مرا مىگیرد. چون در دلم آمد من با این وضع زود عروس گیرم مىآید. خدا مىگوید: با همین وضع چنان تو را تاب مىدهم، و کارگرهاى خیلى ساده، دختر و پسرشان عروس و داماد مىشوند، تا حال تو را بگیرم. تا دیگر نگویى من .. من هم هستم. مثل ماشینهاى تعلیم رانندگى است. در تعلیم رانندگى گرچه گاز و ترمز زیر پاى شما است، ولى یک گاز و ترمز هم آن طرف است. ممکن است تو گاز بدهى، نمىرود. او نمىخواهد! اینطور نیست که حالا اگر چنین شوید، چنین شوید، چنین شوید.
- 12. هفت تا کلمه در آداب سخن گفتن : در قرآن می فرماید «قَوْلًا مَیْسُوراً»، اگر پول ندارى یک کلام نرمى به اون بگو، «قَوْلًا مَیْسُوراً». برو دیگه حوصله ندارم، آقا اینطور نگو، حالا که پول ندارى بگو اقا جان خدا انشاءالله به شما مىده، من براى شما توى فکرم، براى شما تلاش مىکنم، دعا، «قَوْلًا مَیْسُوراً» در قرآن راجع به حرف زدن هفت تا کلمه داریم، یک اینجا مىگوید 1-«قَوْلًا مَیْسُوراً»، آیه دیگر مىگوید 2- «قَوْلًا لَیِّناً» (طه/ 44)، لین یعنى حرف بزن، یعنى نرم، آیه دیگر خواندیم مىگوید 3-«قَوْلًا کَریماً» (اسراء/ 23)، حرفت کریمانه باشه. آیه دیگر مىگوید 4-«قَوْلًا سَدیداً» (نساء/ 9)، حرفت منطقى باشد، محکم باشد، آیه دیگه مىگوید 5- «قَوْلًا مَعْرُوفاً» (بقره/ 235)، طورى حرف بزن که مردم بفهمند چى مىگى، آیه دیگر مىگه 6-«قَوْلًا بَلیغاً» (نساء/ 63)، حرفت رسا باشه، مبهم نباشد، ببینید آداب حرف زدن، چگونه حرف بزنیم،7- سَلامٌ قَوْلاً مِنْ رَبٍّ رَحیمٍ (المزمل / 5) در قرآن یک آیاتى است این آیات اگر به بچسبانیم این مىشود آداب سخن گفتند.
- 7-هفت ساله شد ، نبوسید. رعایت پوشش: بچه شش ساله که شد، دیگر دو بچهى شش ساله را پهلوى هم نخوابانید. تا پنج سالگى با هم بخوابند، همین که شش ساله شد، رختخوابهایشان جدا باشد. ببینید این تربیت جنسى است. دختر هفت ساله که شد، دیگر نبوسیدش. بچهى دختر را مىآورند، احوالت چطور است آقاجان، چند سالت است؟ اگر تا پنج سالش بود، اگر قصد شهوت باشد که دو ساله را هم نمىشود بوسید! بدون قصد شهوت هم تا شش سالگى، دختر کوچولو تا شش سالگى ... هفت سالش شد، نبوسید. پوشش در برابر بچهى ممیز! بچه هنوز به تکلیف نرسیده است، الان ممیز است، مىفهمد چه کسى خوشگل است، چه کسى قشنگ است، مىفهمد که چه کسى مثلًا ... به هر حال سرش مىشود. بچههایى که ممیز هستند، مىفهمند. آنهایى که مىفهمند عرض کنم به حضور شما که روبروى آنها هم حجاب داشته باشید و نگویید حالا این نمىفهمد.
- 7-هفت سال داشت سخنرانشان تمرین کنید : یکبار امام حسن بر دوش پیغمبر بود کسى گفت: اى امام حسن میدانى کجا سوار شده اى میدانى پایت را کجا گذاشته اى بر دوش پیغمبر سوار شده اى، فرمود که او افتخار مىکند پایش را بر دوش من گذاشته و من هم افتخار مىکنم او بر دوش من است. یکبار امیر المؤمنین به امام حسن گفت: سخنرانى کن هفت سال داشت، گفت: آقا در حضور شما من سخنرانى کنم شما باشید من نمىتوانم، فرمودند: من بیرون مىروم به اهل خانه گفت همه جمع شوید به امام حسن گفت برو منبر سخنرانى کن امام حسن سخنرانى کرد، حضرت على رفت پشت پرده گوش داد ببیند چگونه سخنرانى مىکند. با بچهها تمرین کنید، ما بچه داریم 85 کیلو است به او مىگوییم بگو الله اکبر خجالت مىکشد. گاهى بچهها جوانها 120 کیلو الله اکبر خجالت مىکشند بگویند. بچه هفت ساله چنان سخنرانى کرد امیر المؤمنین از پشت پرده آمد صورت امام حسن را بوسید گفت: «ذریه بعضها من بعض» شما از نسل فاطمه هستید، از سینهى زهرا شیر خورده اید. دختر او هم همینطور است زینب کبرى طورى سخنرانى کرد که رژیم بنى امیه را رسوا کرد.
- 7-هر هفت سال سلولها ی بدن عوض مىشود : در 14 سالگى خطا و ظلم کرده و در 80 سالگى او را قصاص مىکنند، با اینکه هر هفت سال سلولها عوض مىشود با قضاوت بر این است که این فرد در 80 سالگى همان انسان 14 ساله است که خطا کرده، روح مستقل است مثل کسى که سوار ژیان خطایى کرده و بعد سوار پیکان شود مىگوییم همان است کار به وسیله نداریم، با لباس و ماشین و سلول عوض شدن هویت انسان عوض نمىشود، یک لحظه شیشه را مىشکنى تا ابد شکسته است.
- 7-سؤال بیخود ؟ بچه هفت کله باشد! من را بگویند سواد ندارد بهتر از این است که بگویند دین ندارد چیزى که بلد نیستیم بگوییم بلد نیستیم. سؤالهاى مردم هم همهاش سؤالهاى به درد بخور نیست بسیارى از سؤالهاى مردم بیخود است اصلّا وجود خارجى ندارد آقا اگر کسى زنش زایید و بچهاش هفت تا کله داشت بعد این بچه هم مرد خواست غسل کند از کدام کله غسل کند؟ حالا کى بچه زاییده که هفت تا کله داشته باشد؟
- 7-هفت سال زندان : «بِضْعَ» به عدد زیر ده گفته مىشود و اکثر مفسّران مدّت زندان حضرت یوسف را هفت سال گفتهاند.
- 7- هفت سهم قسمت هر طایفه : مقدارى از اموال عمومى را خدمت حضرت على علیه السلام آوردند، مردم براى گرفتن آن هجوم کردند، امام براى آنکه حیف و میلى پیش نیاید با طناب، دور اموال مانعى ایجاد کرد و فرمود: از اموال فاصله بگیرید سپس خود امام تمام اموال را میان نمایندگان قبایل تقسیم نمود، در پایان کار نگاه حضرت به نانى افتاد که در یکى از ظرفها باقى مانده بود امام علیه السلام دستور داد این نان را هم همچون تمام بیتالمال به هفت قسمت تقسیم نمایند و به هر طایفه سهمى بدهند.
- 7- هفت سالگی حضرت عیسی : امام صادق علیه السلام فرمود: حضرت عیسى علیه السلام در سن هفت سالگى به آنچه مردم در خانه هایشان مصرف یا ذخیره مىکردند، خبر مىداد.
- 7-هفت سال گفته اند : کلمهى «بضع» به عدد زیر ده گفته مىشود و اکثر مفسرین مدّت زندان حضرت یوسف را هفت سال گفتهاند. (واللَّه اعلم)
- 7- هفت موضع سجده : هفت موضعى که هنگام سجده بر زمین نهاده مىشود مخصوص خداست پیشانی . دو کف دست . دو سر انگشتان پا . و سجده براى غیر خدا ممنوع است. «وَ أَنَّ الْمَساجِدَ لِلَّه
- 7- هفت مرتبه سوره قدر : امام رضا علیه السلام فرمود: اگر به هنگام زیارت قبر مؤمن هفت مرتبه سوره قدر خوانده شود، هم میّت و هم کسى که به زیارت او آمده مورد عفوّ و بخشش خداوند قرار مىگیرد.
- 7- هفت سنگ دیگر : هنگامى که به جمره دوم رسید باز شیطان را مشاهده نمود، هفت سنگ دیگر بر او انداخت تا به جمره عقبه آمد، هفت سنگ دیگر زد و بالاخره ابلیس را از خود مأیوس کرد.
- 7-هفت بار سعی با صفا : اگر هاجر هفت بار با هیجان و پریشانى میان کوه صفا و مروه به تلاش نمىپرداخت، آب زمزم از زیر انگشتان اسماعیل علیه السلام نمىجوشید.
- 7- هفت سال یا دوازده سال ادعایی ندارد!! : وقتى مقام معظم رهبرى در دورانى که رئیس جمهور بودند تشریف بردند آفریقا در هیأتى که بنده هم افتخار داشتم که جزو آنها بودم در یکى از کشورهاى آفریقایى رهبرش برگشت گفت من هفت سال زندان بودهام. توى این هیأت یک شخصى بود از روحانیون و دوازده سال در زندان بود در زمان شاه و بعد مقام رهبرى گفت بیا گفت: چند سال زندان بودى گفت هفت سال گفت مگر در آفریقا سابقه ندارد کسى هفت سال زندان باشد؟ گفت این آقا را مىبینى دوازده سال زندان بوده است، یک مرتبه آن آفریقایى زد به گاراژ. گفت ما آدمهاى عادیمان دوازده سال زندان بودند ادعایى هم ندارند.
- 7- هفت سال پى در پى کشت : یوسف گفت: هفت سال پى در پى کشت کنید و آنچه را درو کردید، جز اندکى را که مىخورید، در خوشهاش کنار بگذارید.
- 7-بی احترامی هفت ساله : به یکى از مساجد کاشان رفتم، در صف اوّل نمازجماعت ایستاده بودم که پیرمردى مرا به عقب هل داد و گفت: بچه صف اوّل نمىایستد! و این در حالى بود که با بىاحترامى هم جایى را غصب کرد و هم ذهن کودکى را نسبت به نماز و مسجد منکدر کرد.
- 7- هفت سال سختی : یوسف فرمود : بعد از آن، هفت سال سختی مىآید که مردم آنچه را برایشان از پیش ذخیره کردهاید خواهند خورد جز اندکى که (براى بذر) حفظ مىکنید.
- 7- هفت مرتبه سوره قدر : امام رضا علیه السلام فرمود: کسى که در زیارت قبور مؤمنین، سوره قدر را هفت مرتبه بخواند، خداوند آن مردگان و کسى که این سوره را تلاوت کرده است، مىآمرزد.
- 7- هفت مورد در سوره رم : «وَ مِنْ ءَایَاتِهِ» بهکار رفته که هفت مورد آن در سوره روم است.در قرآن، یازده مورد آمده
- 7- هفت اصل آداب سلوک : نورالهدایة. شیخ نجیب الدین رضا. (تهران، چاپخانه علمی. 1325). کتاب در آداب سلوک است و بر یک مقدمه و هفت اصل و یک خاتمه مرتب است. (فهرست پیشین، ص 480 و 581).
- 7-هفت ساله بود امام حسن مجتبی : که صدای جبرئیل را میشنید و حفظ میکرد و برای مادرش بازگو میکرد، همین که فاطمه مطالب را برای همسر نقل میکرد حضرت امیر پرسید:" از کجا میدانی؟!" فرمود:" فرزندم حسن علیه السلام برایم گفته".
- 7- خالی از هفت حرف سوره حمد : قیصر روم از خلیفه عباسی پرسید در انجیل دیدهایم هر که سورهای بخواند که خالی از هفت حرف باشد خداوند جسدش را به آتش جهنم حرام کند. آن هفت حرف: ثا، جیم، خاء، زاء، شین، ظا، فاء، ما در تورات و انجیل این سوره را نیافتیم. آیا شما در قرآن چنین سورهای دارید؟ خلیفه از هر کدام از علماء و دانشمندان پرسید نتوانستند جواب بگویند. تا خدمت امام هادی رسیدند. حضرت فرمود: سوره حمد است.و این حروف که در این سوره نیست هر کدام رمز وعلامت چیزی است. ث: ثبور، ج: جحیم، خ: خبیث، ز: زقوم، ش: شقاوت، ظ: ظلمت، ف: فرقت.پاسخ را برای قیصر روم نوشتند. به محض خواندن شاد شد و همان جا به اسلام گروید. منتخب التواریخ،
- 7-امر در هفت سالگی : رسول خدا (صل الله علیه وآله وسلم ) فرمودند: به کودکان خود در هفت سالگی امر کنید نماز بگزارند.
7-در هفت سالگی بگو وضو بگیر: امام باقر (علیه السلام)در حدیثی میفرمایند: در سه سالگی کلمه توحید (لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ) و در چهار سالگی (مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ) را به کودکان یاد دهند و در پنج سالگی رویش را به قبله متوجّه کنند و به او بگویند سر به سجده بگذارد. در شش سالگی رکوع و سجود صحیح را به او بیاموزند و در هفت سالگی به طفل بگویند وضو بگیر و نماز بگذار.
اللهم صل علی محمد وآل وحمد وعجل فرجهم
- ۰۰/۱۰/۰۸